kezdő tipp 2023.09.04., hétfő
5 perc

2005-ös indulása óta a YouTube számtalan videó trendnek ad otthont. A mai világ rohamosan fejlődik és mint tudjuk, aki lemarad az kimarad. Így amikor a rövid videók felkapottá váltak, a YouTube-nak is lépni kellett. Így jött létre a YouTube Shorts.

Mik azok a YouTube Shorts videók?

Ezek a 15–60 másodperces videók a közönség szórakoztatására szolgálnak, és segítik a márkákat és alkotókat az elkötelezettség növelésében.

A YouTube Shorts, nevéből adódóan a rövid formátumú felvételekre utal. Ezek a videók eltérnek a megszokott YouTube videó formátumtól, ugyanis a Shorts-ok függőleges formában jelennek meg. Közvetlenül az alkalmazásból tudják feltölteni a felhasználók. 

Amióta a YouTube 2020-ban először elindította a Shorts-ot, a platform számos eszközt vezetett be, amelyek arra ösztönzik a márkákat és az alkotókat, hogy több rövid formátumú tartalmat hozzanak létre. Az effektusok és szerkesztési lehetőségek szélesebb választékával, valamint a rövidfilmekhez és hosszú formátumú videókhoz készült remixekkel a felhasználók gyorsabban készíthetnek lenyűgözőbb klippeket.

A YouTube Shorts nézői a videó megtekintése közben megoszthatják tartalmadat, megjegyzést fűzhetnek hozzá, kedvelhetik és fel is iratkozhatnak az oldaladra. 

Miért érdemes kipróbálni a YouTube Shorts-okat?

A YouTube Shorts nem áll távol a közösségi médiában található egyéb videós tartalmaktól, mint például a TikTok vagy az Instagram Reels. 

A YouTube Shorts abban különbözik a többi videómegosztó oldaltól, hogy a nézőket csatornád feliratkozóivá alakíthatod, ami a márkák és alkotók számára elsőszámú szempont.

A nézők megtalálhatják rövidfilmjeidet, ha a YouTube alkalmazás alján található Shorts elemre koppintanak.

Miért érdemes a marketing szakembereknek odafigyelniük a YouTube Shorts-okra 2023-ban?

Az elmúlt 2 év során a YouTube fokozatosan olyan eszközöket vezetett be, amelyek segítségével a márkák és az alkotók a hosszú formátumú tartalmakat falatnyi videókká alakíthatják. 

2021-ben a platform elindította a Clips nevű eszközt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár 60 másodpercet is kiválaszthassanak bármely hosszú formátumú videóból, és rövidebb tartalommá alakítsák azt. Bár a klipek megoszthatók, nem önálló videók. Ehelyett lényegében kiemelésekként szolgálnak, amelyek visszavezetnek az eredeti tartalomhoz.

2022-ben a YouTube elindította a Remix eszközt, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár 15 másodperces hosszúságú videóikat is rövidfilmekké alakítsák át. Ezek a remixek önálló videókká válnak, amelyek a Shorts lapon és a Shorts feedben jelennek meg. Mivel a Remix eszköz lehetővé teszi a márkák számára saját meglévő tartalmaik újrahasznosítását, segíthet a felhasználóknak a Shorts használatának megkezdésében vagy új tartalom hatékonyabb létrehozásában.

2023 júniusában a platform kibővítette ezeknek az eszközöknek a képességeit lényegében a Clips és a Remix kombinációjával. Mostantól a felhasználók újrakeverhetik a YouTube klipeket, és ezeket a hosszú formátumú kiemeléseket rövid formátumú videókká alakíthatják, amelyek a Shorts felületeken (azaz a Shorts feedben és a csatorna Shorts lapján) jelennek meg. 

Mivel a klip-remixek automatikusan az eredeti videót is feltüntetik, forgalmat generálhatnak csatornád hosszú formátumú tartalmaira, miközben új lehetőségeket kínálnak a rövidfilmek hírfolyamában való felfedezés fokozására.

Miért nem érdemes a már meglévő YouTube videókból Shorts-okat készíteni?

Ha egyszerre több olyan platform felhasználója vagy, ahová videós tartalmakat szoktál feltölteni, akkor mindenképpen érdemes olyan videókat készíteni, ami egyszerre több oldallal is kompatibilis.

Például ha TikTok-ra már felvettél egy videót és meg is szerkesztetted, azt miért ne osztanád meg Instagram Reels-ként vagy YouTube Shorts-ként is? Így akár azt is meg tudod figyelni, hogy ugyanaz a tartalom, mely csatornán teljesít a legjobban és, hogy mi lehet ennek az oka.

Zárógondolat

Minden lehetőséget meg kell ragadni a mai világban. Ha van egy jó videód oszd meg minden olyan platformon, ahol úgy gondolod, hogy releváns lehet.

Ha még sosem töltöttél fel tartalmat a YouTube-ra, de kíváncsi vagy, hogy téged vagy a vállalkozásodat előre tudna-e mozdítani bármilyen formában, ne félj kipróbálni!

Következő blogunkban megmutatjuk neked azt is, hogyan készíts YouTube Shorts videókat!

 

Forrás: How to Quickly Create Quality YouTube Shorts