haladó tipp 2022.12.16., péntek
10 perc

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanánk neked, hogy a TikTok SEO - keresőoptimalizálás - segítségével még több emberhez eljuthatnak a tartalmaid?

Ha nem értesz a SEO-hoz, ne csüggedj, segítünk! Végigvezetünk az összes fontos részleten: hogyan működik és hogyan optimalizálhatod a videós tartalmaidat úgy, hogy a legtöbbet hozd ki azokból. 

Tarts velünk ha te is benne szeretnél lenni a For You-ban!

Mi az a TikTok SEO?

Kulcsszavakat és elemzéseket használunk annak érdekében, hogy a videók nagyobb nézettséggel rendelkezzenek - ideértve a TikTok és a Google keresési találatait is.

De hát a TikTok nem is keresőmotor, vagy mégis? Technikailag talán nem, de rendelkezik saját keresősávval, így a SEO a platform fontos részét képezi. Valójában a Google adatai szerint a fiatalok 40%-a elsősorban a TikTokot és az Instagramot részesíti előnyben ha keres valamit.

Bár a közösségi média bejegyzések tartalmait a Google korábban nem indexelte, most már megjelennek a SERP-ben, más néven a keresőmotor találati oldalán.  

TikTok SEO rangsorolási tényezők

A megértéséhez először lássuk, hogy mit részesít előnyben a platform. Az algoritmusnak számos alapvető rangsorolási tényezője van.

Nézzük melyek ezek:

A felhasználói interakció magába foglalhat szinte bármit. Kezdve a kedvelt videókon keresztül, az elterjedt videókig. Ide tartoznak még a kedvencekhez hozzáadott videók és azok is, amelyeket végig megtekintettünk. Az algoritmus ezeket az adatokat mind tudomásul veszi és ezek alapján határozza meg, hogy mely videókat jelenítse meg.

A videóban található összes információ befolyásolhatja annak rangsorolását. Ez magában foglalja a feliratokat, a hashtageket, a hangeffektusokat és a zenét is. A TikTok olyan videókat keres, amelyek címében és leírásában releváns kulcsszavakat talál, valamint olyan videókat, amik felkapott témákat dolgoznak fel.

Ezeket a beállításokat használja a TikTok a teljesítmény optimalizálására. Ide tartoznak a nyelvi preferenciák, az ország beállítások, a mobil eszköz típusa és az új felhasználóként kiválasztott érdeklődési kategóriák is. 

Mi az ami nem tartozik a TikTok SEO rangsorolási tényezői közé?

A TikTok nem veszi figyelembe a követők számát a keresőoptimalizálás rangsorolási algoritmusában. Ez azt jelenti, hogy ha kiváló tartalmat készítesz, amely közvetlenül a célközönségednek szól, akkor ugyanannyi esélyed van bekerülni a For Youba mint a legismertebb TikTokkereknek.

Ez az, ami megkülönbözteti a TikTok-ot más platformoktól.

Google SEO rangsorolási tényezők

Akinek van egy kis ismerete a SEO-ról, az tudhatja, hogy a Google rangsorolási tényezői nem éppen a legátláthatóbb téma. Ezt leszámítva van pár dolog, amit biztosan tudunk. Ezek a rangsorolási tényezők nagyrészt megegyeznek a TikTok SEO-val.

Nézzük meg mire kell figyelni a Google keresési eredmények rangsorolásakor:

Ezek azok a szavak és kifejezések, amelyeket a felhasználók beírnak a keresőbe, amikor válaszokat keresnek. Például, ha valaki tanácsot keres arra, hogyan tudna több nézettséget szerezni TikTok oldalának, akkor beírja a keresőbe, hogy ,,nézettség növelése a TikTokon”.

A Google lényegében azt vizsgálja, hogy hány másik oldal hivatkozik az te oldaladra (ez referenciaként működik), és mennyire népszerűek ezek az oldalak. Ez alapvetően azt jelenti, hogy az Apple-től származó link sokkal többet ér, mint valamilyen ismeretlen oldalon lévő.

A jó hír a számodra, hogy a közösségi média platformok (Instagram, TikTok, Facebook) a világ leghitelesebb oldalai közé tartoznak. Tehát, ha jelen vagy ezeken a platformokon, és ha tartalmad megjelenik a Google-keresésben, az valóban elősegítheti a felfedezhetőségedet.

Egy tartalomnak kapcsolódnia kell ahhoz, amit a felhasználók keresnek, hogy jó helyezést érjen el.

A Google általában az új tartalmat részesíti előnyben a régiekkel szemben, bár van néhány kivétel ez alól. 

Hogyan készítsünk TikTok SEO-t 5 lépésben

Most, hogy átbeszéltük leginkább mire figyel a TikTok és a Google keresőmotorja, folytassuk a legfontosabb TikTok SEO tippekkel.

A TikTok SEO egyik legfontosabb szempontja a közönség megértése, megismerése. Ha tudod, kik ők és mit keresnek, az segíthet a megfelelő tartalom létrehozásában.

Nézd meg a videóikat, és az általuk használt hashtageket. Figyeld meg, hogy milyen videók alá írnak kommenteket és, hogy ezeknek a hozzászólásoknak milyen a minősége (pozitív, negatív), majd vond le a következtetéseket. Ez segíthet abban, hogy képet kapj arról, hogy milyen tartalom után érdeklődnek. 

A közönség megértése segíthet a jobb címek és leírások készítésében így könnyebben megtalálhatnak majd a TikTok-keresésekben.

A kulcsszókutatás a hagyományos SEO elengedhetetlen része, ezért érdemes a TikTok-on is használni. Tudnod kell a célközönséged milyen szavakra keres rá.

Ne felejtsd el figyelembe venni a téma megfogalmazásának különböző variációit, valamint a kapcsolódó kulcsszavakat. Ezt olyan eszközökkel teheted meg, mint például a Google Ads Kulcsszótervező , SEMrush , Ahrefs.

Ezek az eszközök magától a Google-tól gyűjtik az adatokat, nem pedig a TikTok-tól. A SEO a TikTok-on belül annyira új, hogy jelenleg nincs olyan eszköz, amelyből pontos statisztikai adatokat kapnánk. 

Ebből adódóan a legjobb módja a kulcsszavak gyűjtésének, ha az alkalmazáson belül keresgélsz. Lépj be TikTok-ra és írj be a keresősávba egy szót. A platform automatikusan feltölti neked a keresősávot a lekérdezéshez kapcsolódó legnépszerűbb kulcsszavakkal.

Nézd meg miket ajánl fel és ezek közül a kulcsszavak közül válassz párat, amelyek megfelelnek a tartalmad számára.

Ha még több kulcsszóötletet szeretnél látni, írd be a kulcsszót egyetlen betű után. A TikTok ezután megmutatja az összes kapcsolódó kulcsszót, amelyek a lekérdezéssel és a beírt betűvel kezdődnek.

Ezt a folyamatot addig ismételheted, amíg meg nem találod a releváns hashtagek és kulcsszavak listájat, amelyeket a TikTok SEO stratégiádban használhatsz.

Miután befejezted a TikTok kulcsszókutatását, kezd el hozzáadni azokat a tartalmadhoz, a videóid címéhez, leírásához és feliratához. Ide tartozik minden képernyőn megjelenő szöveg, például dalszöveg vagy magyarázat is.

A kulcsszavakat mondd ki a hangosan! Hiszen a TikTok algoritmusai előnyben részesítik azokat a videókat, amelyekben a kulcsszavakat valóban kimondják.

A használt hashtagekbe is érdemes beletenni a kulcsszavakat, mert így könnyebben megtalálhatják bejegyzéseidet. Használd a fő kulcsszót és a kulcsszó bármely értelmes változatát. Viszont nem szabad túlzásba esni!

Végül add hozzá a legrelevánsabb célkulcsszavakat a profilodhoz. Ez biztosítja, hogy a profilod láthatósága nagyobb legyen. Amikor az emberek ezekre a kulcsszavakra keresnek, akkor nagyobb eséllyel dobja majd fel a tartalmadat a felhasználóknak.

A blogolás része a Google keresőben való rangsorolásnak. Hiszen mint azt már az elején említettük, a Google a releváns és friss tartalmat helyezi előtérbe. 

Ennek a technikának a TikTok keresőoptimalizáláshoz való megkerüléséhez hozz létre egy mikroblog - bejegyzést, amely egy, a TikTok-videóhoz kapcsolódó témát dolgoz fel. Ügyelj arra, hogy a fő kulcsszót a címbe, a másodlagosat pedig az alcímekben és a poszt tartalmában tüntesd fel. Ne felejtsd el beágyazni a TikTok videót a blogba!

Minden hozzáértő SEO marketing stratégia folyamatos ellenőrzést és módosítást igényel. Pontosan ezért kell nyomon követni a TikTok oldalad fejlődését.

A TikTok elemzés nyomon követése a legjobb módja annak, hogy megnézd, kifizetődik-e a SEO stratégiád. Ezzel betekintést nyerhetsz abba, hogy mely videók teljesítenek jól, milyen elköteleződést kapnak, stb. Segítségével azonosíthatod azokat a területeket is, ahol korrigálnod kell, például olyan témákat vagy kulcsszavakat, amelyek nem hatnak a követőidre.

Figyeld meg, hogy milyen fejlődésen megy keresztül oldalad az idő előrehaladtával, valamint a versenytársak fejlődését se hagyd figyelmen kívül. Így jobban megértheted mi működik a legjobban a TikTok SEO szempontjából, és ennek megfelelően finomíthatod stratégiádat.

Zárógondolat

Összességében tehát a TikTok SEO egy nagyszerű módszer lehet az oldalad népszerűsítésére. Összpontosíts célközönségedre és készíts számukra releváns tartalmakat! Sok sikert kívánunk! 

Forrás: TikTok SEO in 5 Steps: How To Make Sure Your Videos Show Up in Search