info tipp 2017.09.18., hétfő
2 perc

Te is szívesen indítasz játékokat a legnépszerűbb közösségi oldalon? Szuper! És azt is tudod, hogy milyen szabályoknak kell megfelelnie egy Facebook nyereményjátéknak?

Nézzük csak!
➟ Mindenekelőtt meg kell írnod a játékszabályzatot, melyben pontosan szerepelnie kell, hogy mikor kezdődik a játék, valamint, hogy meddig tart, kik vehetnek benne részt, és nekik mit kell tenniük a nyerésért. De meg kell határozni a sorsolás és a nyeremény átadásának menetét is, valamint fel kell tüntetned, hogy a Facebooknak semmi köze a nyereményjátékhoz.

➟ A játékban való részvételnek nem lehet feltétele az adott poszt megosztása vagy az oldal kedvelése, ugyanis ilyen esetekben nem tudod levezényelni a sorsolást, hiszen nem láthatod a játék összes résztvevőjét - az adatvédelmi beállítások miatt ugyebár.

➟ Akkor mit lehet kérni a játékosoktól? Lehet az adott bejegyzés kedvelésére és/vagy az adott poszt kommentelésére buzdítani a felhasználókat.

➟ De! Nem kérheted őket, hogy kommentbe betageljenek egy másik felhasználót. Például: Írd be kommentben annak a nevét, akivel szeretnél elmenni a koncertre! - Hiszen így a megjelölt személy az engedélye nélkül szerepel, ami ellenkezik az adatvédelmi irányelvekkel, ugyanis a személyes idővonalak és ismerősi kapcsolatok nem használhatók promóciók végzésére - írja a Facebook szabályzata.

➟ Ha mindenképp kommentes játékot szeretnél, tegyél fel egy kérdést a termékeddel vagy az adott nyereménnyel kapcsolatban és a helyes választ adók között tudsz sorsolni!

➟ Most, hogy sikeresen lezajlott a játék, jöhet a nyertes kiválasztása! Ne ijedj meg, ehhez már vannak szuper eszközök, melyek segítenek neked a szabályos sorsolás lebonyolításában! Ilyen például a https://namepicker.net/facebook vagy a www.fanpagekarma.com/facebook-promotion.

Tudjuk, hogy most azon gondolkodsz, mi történik akkor, ha ezeket a szabályokat nem tartod be. Nagy az esélye, hogy:
➟ törlik a játékot tartalmazó posztodat,
➟ letiltják az oldaladat (ez lehet 24 órás, de akár hosszabb idejű letiltás is)
és/vagy
➟ visszavonják hozzáférésedet a Facebookhoz.

Fontos figyelembe venni az azóta hatályos GDPR jogszabályokat, hogy ne csak a Facebook nyereményjáték-szabályzatának feleljünk meg, hanem ezeknek az adatvédelmi elveknek is.

A játékszabályzatot illetően most már egy sokkal összetettebb dokumentumra van szükség, melyből rengeteg mintát találhattok az interneten, de érdemes ügyvéd segítségét kérni, hogy állítson össze egyet, melyet a későbbiekben Ti is módosíthattok az aktuális nyereményjátéknak megfelelően. Egy Facebook nyereményjáték esetében az adatkezelési tájékoztató egyszerűen beilleszthető a játékszabályzatba és a játékban való részvétellel együtt fogadtatható el, ezután már jogilag is szabályosan kérhetünk be adatokat.

  • Te: hiszen legalább a nyertes adatait ki kell kérned, hogy átadhasd a nyereményt, de ezen felül az összes játékban résztvevő nyilvános adatait látni fogod
  • Sorsoló alkalmazás: külső adatfeldolgozóként az összes játékos adatát kezelni fogja, melyből majd véletlenszerűen kiválasztja a nyertest
  • Ügynökség: amennyiben ki van helyezve/szervezve a social media kezelés, akkor az ügynökség is annak minősül, mint megbízott adatfeldolgozó

Ez alapján releváns tehát, hogy a játékszabályzatban is fel legyen tüntetve külső adatfeldolgozóként a sorsoló cég is, rajtad és a social media ügynökségen kívül.

Mivel mi választjuk ki a sorsoló, ezáltal adatkezelő céget, ezért mi vagyunk a felelősek, hogy megbízhatót találjunk. Győződjünk meg róla, hogy az adatfeldolgozónk a GDPR-nak megfelelően működik, és kezeli az adatokat, amelyeket mi átadunk nekik.

Ezért mi arra buzdítunk Téged is, hogy csak szabályos nyereményjátékokat indíts! Amellett, hogy egy szabálytalan nyereményjátékkal veszélybe sodrod a Facebook oldaladat, az adatkezelési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt figyelmeztetésben/büntetésben is részelsülhetsz a NAIH-tól.

Elakadtál? Keress fel minket elérhetőségeink egyikén, és akár személyre szabott tanácsadásunkon segítünk még profibbá válni a social media világában! 

Utolsó módosítás2022. 05. 31.