info tipp 2022.03.03., csütörtök
3 perc

Selena Gomez, aki maga is mentális problémával küzd, alapítótársaival karöltve kísérletet tesz arra, hogy egy új médiaplatform létrehozásán keresztül eloszlassa ezeket az előítéleteket a nagyobb mértékű elfogadás és a megértés jegyében.

Selena Gomez énekesnő, színésznő és producer édesanyjával, Mandy Teefey-vel és a The Newsette alapítójával, Daniella Piersonnal közösen hozta létre a Wondermind online platformot, ami 2022 februárjában debütált. 

A Wondermind szembeszáll a mentális egészséget övező megbélyegzéssel és előítéletekkel oktatási forrásokon, napi gyakorlatokon, hírességekkel és szakemberekkel folytatott podcast-interjúkon és hivatásos terepautáktól származó tippeken keresztül. 

Az alapítók többek között azért hozták létre a Wondermind-ot, mert fontosnak tartják, hogy legyenek olyan felületek ahol az ilyen betegséggel küzdők összegyűlhetnek, beszélgethetnek és megérthetik, hogy nincsenek egyedül. 

Személyes tapasztalatokból jött az ötlet 

A Wondermind weboldalán közzétett üdvözlő videóban Selena, édesanyja és Danielle Pierson is mesél saját mentális egészséggel kapcsolatos viszonyukról és útjukról, illetve arról, hogyan is született meg az ötlet és hozták létre felületet. 

Daniella Pierson a köszöntőben arról mesél, hogy gyermekkora óta küzd a OCD-vel, vagy más néven a kényszerbetegséggel. amelynek fő jellemzői a kényszergondolatok és kényszercselekvések, amelyek rendszeresen fellépnek komoly szorongást okozva és a mindennapi életet is jelentősen megnehezítve. Daniella kifejezi azt is, hogy mennyire izgatott a Wondermind-dal kapcsolatban, egy olyan közösség létrehozásában, ahol nem tabu a stigmatizáció és a személyes történeteken keresztül jobban megismerhetik egymást és betegségeket az ide látogató emberek, segítve ezzel a mentális betegséget elfogadását.

Selena és édesanyja volt a nagysikerű “13 okom volt” (13 reasons why) Netflix sorozat producere, így nem idegenkednek a mentális egészséggel kapcsolatos beszélgetésektől. Daniella-val a The Newsette in 2020 népszerű hírlevél keretében egy interjú során beszéltek először a mentális egészséggel kapcsolatos tapasztalataikról. Mandy itt őszintén beszélt arról is, hogy tévesen bipoláris zavarral diagnosztizálták, amiről 20 évvel később kiderült, hogy ADHD, vagyis figyelemhiányos/hiperaktivitási zavar.

Az énekesnő már többször felszólalt az ügyben és mesélt azokról a kihívásokról is, amellyel a reflektorfényben felnőve kellett szembenéznie. Selena ugyanakkor több alkalommal kiemelte azt is, hogy a társadalom irreális elvárásokat támaszt a nőkkel szemben és hogy a közösségi média gyakran az ő gondolkodásmódját is megviselte ezért a terápia és a közösségi médiától való detoxikálás szószólójának is nevezte már magát. 

Mentális egészség - Selena szívügye

2021 áprilisában Selena elindította a Mental Health 101 nevelési célú kampányát a sminkmárkáján, a Rare Beauty-n keresztül, amelynek célja a figyelemfelkeltés és a mentális egészségügyi szolgáltatások finanszírozása az olyan közösségekben, ahol az orvosi ellátások nem biztosítottak és a közösség tagjai gyakran találják magukat szembe valamilyen bőrszínből, hovatartozásból, fogyatékosságból eredő megkülönböztetéssel. A márka mellett a 2020-ban indult The Rare Impact alapot is beemelte Selena a programba, amellyel a következő 10 év során 100 millió dollárt szeretne összegyűjteni annak érdekében, hogy több mentális egészségügyi forrás álljon rendelkezésre és az iskolai oktatásban is megjelenhessen. 

Selena elmondta, hogy neki már az is elég, ha az emberek csak annyit visznek el magukkal, hogy nincsenek egyedül a mentális betegségükben és alig várja, hogy az emberek megosszák egymással a történeteiket. 

Záró gondolat

Amennyiben te is mentális problémákkal küzdesz vagy gyakran érzed magad lehangoltnak és magányosnak ne félj segítséget kérni! Ha egy barátod, családtagod vagy ismerősöd néz szembe naponta hasonló kihívásokkal, akkor biztosítsd arról, hogy nincs egyedül! 

Forrás: Selena Gomez Launches New Media Platform to End Mental Health Stigmas