info tipp 2023.03.21., kedd
3 perc

Megérkezett kedvenc AI-unk a ChatGPT új változata a GPT4.0. Az új verzió köröket ver a régire. Mutatjuk miben is lett jobb a legfrissebb nyelvi modell.

1.Multimodális modell

Na de mégis mit jelent ez a szó? Az új változata már képes lesz képeket felismerni, és azok alapján válaszolni, viszont a választ csak szöveges formátumba ad. Erre a funkcióra már kaptunk néhány példát az OpenAI-tól.

Felhasználó: Magyarázd kérlek el mi vicces ezen a képen, írd le kérlek panelről panelre.

GPT4: 

A képen egy lightning kábel adapter csomagolása látható három panellel.

Panel 1: Egy okostelefon, amelyen egy VGA csatlakozó (egy nagy, kék, 15 tűs csatlakozó, amelyet általában számítógép monitorokhoz használnak) van bedugva a töltési portjába.

Panel 2: A "Lightning Cable" adapter csomagolása, amelyen egy VGA csatlakozó képe van.

Panel 3: A VGA csatlakozó közeli képe, amin egy kis Lightning csatlakozó (az iPhone-ok és más Apple eszközök töltéséhez használt csatlakozó) található az egyik végén.

A humor ebben a képben abból adódik, hogy egy nagy, elavult VGA csatlakozót dugnak egy kis, modern okostelefon töltési portjába.

2.Kreatív együttműködés a felhasználókkal

A lehetőségeid száma végtelen a GPT4-el, írj zenéket vagy ha épp úgy tarja kedved egy forgatókönyvet bármilyen filmhez. A legjobb ebben, hogy az új modell már meg tudja tanulni az írási stílusod és akár 25000 karaktert tud írni, ez körülbelül 9 oldalnak felel meg.

3.Egyetemi tudás

Az új modellt alá vetették egyetemi teszteknek. Az eredmény, pedig több mint meglepő lett. Egy ügyvédi vizsgán a régi modell 10%-ot ért el, az új 90-et. A nemzetközi biológia diákolimpián pedig az új modell egy majdnem tökéletes 99%-os eredményt ér el a régivel szemben, ami csak 31%-ra volt képes.

4.Biztonságosabb és rendszerezettebb működés

Az OpenAI 6 hónapot dolgozott egy biztonságosabb és jobban működő programért. 82%-al kevesebb az esély arra, hogy nem megengedett tartalomra válaszol. 40%-al kevesebb az esély, hogy tényszerű válaszokat közül.

5.Emberi visszajelzés

A GPT 4-ben sokkal több emberi visszajelzés lesz beépítve. Ez megában foglalja a visszajelzéseket, amit emberi felhasználók adtak, hogy javítsák az AI teljesítményét.

6.Felhasználási módok

A program még alig jelent meg, de már a következő nagyvállalatok használják:

  • A Stripe, aminek fő profilja pénzügyi és szoftver szolgáltatások. Az AI-t az internetes csalás elleni harcra és virtuális asszisztensként használja.
  • A Duolingo, aminek a fő profilja a online nyelvtanulás. Az AI-t egy rugalmasabb és magával ragadóbb beszélgetési élményre használja.
  • A Morgan Stanley egy befektetési bank és pénzügyi szolgáltató. Az AI-t pedig hatalmas adatbázisuk kezelésére használják.

Egy biztos, ez a technológia alapjaiban fogja megváltoztatni a munka világát.

Hogyan érhetem el a ChatGPT4-et?

Erre két módszer áll rendelkezésedre:

API hozzáférés

A legtöbb felhasználónak egy várólistára kell regisztrálnia. Az OpenAI nagy erőkkel dolgozik, hogy minél előbb biztosítsa mindenki számára a hozzáférést a GPT-4-hez, azonban valószínűleg némi időt vesz majd igénybe, mire mindenki számára elérhetővé válik. 

ChatGPT Plus

A ChatGPT Plus előfizetői a chat.openai.com-on keresztül férhetnek hozzá a GPT4-hez egy használati korlátozással, ezt pedig a kereslet és a rendszer teljesítménye alapján dinamikusan állítja be az OpenAI. Kezdetben az előfizetőknek 4 óránként 100 üzenetet lesz lehetőségük felhasználni.

A program korlátai 

A GPT4 nem tökéletes, és hasonló korlátai vannak, mint korábbi GPT modelleknek. Továbbra is előfordulhatnak "hallucinációk" és érvelési hibák, így fenntartással kell kezelnünk amit kapunk az AI-tól.

A GPT4 nem tud a 2021 szeptembere után történt eseményekről, ami okozhat egyszerű érvelési hibákat, és hamis állításokat elfogadhat igaznak. Emellett nehéz problémáknál, mint például a biztonsági rések bemutatása az általa generált kódban, hasonlóan kudarcot vallhat, mint egy ember.

A GPT4 magabiztosan válaszol, de helytelen előrejelzéseket is adhat, és nem mindig ellenőrzi munkáját alaposan.

Összegezve

A GPT4 létrehozása jelentős mérföldkő az OpenAI történetében. Bár nem tökéletes, emberi szintű teljesítményt mutatott különböző akadémiai és szakmai tesztetken, ami egy nagyon erőteljes eszközzé teszi.

Azonban óvatosságra van szükség, és mint elődjét ezt is nagy figyelemmel és fenntartással kell kezelni.