info tipp 2020.07.08., szerda
1 perc

Nehéz időszakon megy keresztül a fiatalok körében hatalmas népszerűségnek örvendő TikTok az utóbbi hetekben. India már júniusban betiltotta az app használatát, azonban a legfrissebb hírek szerint Amerika is fontolgatja ugyanezt.

Egyes feltételezések szerint - például az Anonymous hackercsoport véleménye alapján -  az applikáció nagy mennyiségű adatot zsebel be a felhasználókról. Ezt a  kijelentést a cég vezérigazgatója cáfolta, állítása szerint a kínai kormány soha nem kért tőlük adatokat, és nem is teljesítenének egy ilyen kérést sohasem. 

Egy biztos, a kínai és indiai politikailag feszült helyzet nem jött jól a ByteDance tulajdonához tartozó TikToknak. Az indiai kormány 58 másik applikációval (pl. Alibaba, Wechat)  együtt betiltotta az országban a platform használatát. Ez azonban hatalmas érvágás a vállalatnak, hiszen India a cég egyik legnagyobb piaca. Becslések szerint ez kb. 6 milliárd dolláros bevételkiesést jelent. Ráadásul egy indiai adatközpont megépítését nemrég jelentették be a vezetők. Érdekesség azonban, hogy az app nem elérhető Kínában és jelenlegi adatközpontjait sem ott üzemelteti. 

A versenytársak viszont örülhetnek a kialakult helyzetnek. A Roposo - amely, az egyik népszerű indiai videómegosztó - például 22 millió új felhasználót szerzett a TikTok kitiltását követő két nap során. 

A legújabb hírek szerint Amerikában is rezeg a léc, ami az alkalmazás jövőjét illeti. Az amerikai vezetőség egyre bizalmatlanabb a kínai technológiai cégekkel szemben, fontolóra vették már a Huawei és a ZTE kitiltását is a közösségi platformok mellett. Feltételezéseik szerint a kínai kormány befolyása túlságosan nagy az appok felett, beleértve a magán jellegű adatokhoz való hozzáférést. 

Két hatalmas piac elvesztése keresztbe húzhatja a TikTok számításait és terveit, kíváncsian várjuk mi lesz az app sorsa a közeljövőben. 

Forrás: A TikTok betiltását fontolgatja az Egyesült Államok