kezdő tipp 2023.05.22., hétfő
5 perc

Nem vagy biztos abban, hogy hogyan is néz ki egy tökéletes parancs? Elhoztunk egy útmutatót, amely segít a tartalomgyártásban, és tippeket is tartalmaz arról, hogy hogyan is kérdezz a ChatGPT-től.

Az olyan AI-alapú nyelvi modellek, mint például a ChatGPT - megjelenésükkel egyre fontosabbá válik, hogy hogyan fogalmazd meg kéréseid a mesterséges intelligencia felé, hiszen ez határozza meg azt, hogy  milyen eredményeket fogsz kapni.

Ki tudod adni a ChatGPT-nek, hogy információt generáljon, vagy közösségi média bejegyzéseket írjon, mindössze néhány kulcsszó vagy kifejezés megadásával. Lehetsz marketinges, blogger vagy vállalkozó, a parancs írás művészetének elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy magával ragadó tartalmat hozz létre, ami rezonál a közönségeddel.

Az igazán ütős parancsok írása nagy kihívást jelenthet, mivel fontos az utasítások pontos és világos megfogalmazása a lehető legjobb válasz érdekében. Íme néhány teendő és trükk, ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az AI-ból.

Mi is az a ChatGPT parancs?


Röviden minden, amit a ChatGPT-től kérsz annak számít. A felhasználók használhatják ezeket ötletek generálására, gondolataik megosztására vagy egyszerűen csak egy beszélgetés indítására. A parancsok nyitott végűek, és a felhasználó preferenciái és érdeklődése alapján testre szabhatók.

Hogyan írj egy igazán szuper parancsot?

Kezdd azzal, hogy adsz egy szövegírással kapcsolatos parancsot a ChatGPT-nek, például "Írj egy rövid történetet arról, hogy valaki felfedezi, hogy szuperereje van." A ChatGPT ezután generál egy választ a kérésed alapján. Ez lehet néhány mondat vagy akár több bekezdés hosszú is, attól függően, hogy mennyire volt részletes a parancsod.

Használd azt, amit kaptál az írásod kiindulópontjaként. Felhasználhatod az ötleteket és fogalmakat, és kiegészítheted őket, hozzáadva a saját egyedi megközelítésedet a történethez. Ha további ötleteket szeretnél generálni, próbálj meg plusz kérdéseket feltenni a ChatGPT-nek az eredeti parancsoddal kapcsolatban.

Például felteheted a következő kérdést: "Milyen kihívásokkal szembesülhet az ember, amikor felfedezi az újra felfedezett szupererejét?" vagy "Hogyan változhatnak meg a személy kapcsolatai másokkal a szuperereje miatt?" Ne feledd, hogy a ChatGPT válaszai mesterséges intelligencia által generáltak, és nem mindig lesznek tökéletesek vagy pontosan olyanok, amilyeneket szeretnél. Azonban nagyszerű inspirációt jelenthetnek és segíthetnek elindulni az írásban.

Egy Google Chrome bővítmény, amit muszáj beszerezned

Javasoljuk a WebChatGPT bővítmény telepítését, amely lehetővé teszi, hogy releváns találatokat adj a Google-ből a ChatGPT parancsaidhoz. Ez a bővítmény hozzáadja az első webes találatokat a ChatGPT-hez, így pontosabb és naprakészebb beszélgetésed lesz az AI-al. Például megkérdezzük a bővítmény nélküli ChatGPT-től, hogy ki az a Vincent Terrasi?

Az eredmény nem lett túl sikeres, viszont a bővítménnyel, ami figyelembe veszi a Google találatokat egy sokkal jobb választ kaptunk:

Varázsolj parancsból parancsot, ismerkedj meg a fordított parancs fogalmával

A ChatGPT által generált parancsok elemzésével betekintést nyerhetünk a modell gondolkodásába és döntéshozó stratégiájába. Az egyik fő előnye annak, hogy a ChatGPT-t használjuk arra, hogy parancsokat generáljunk, az, hogy a modell döntéshozatala rendkívül átlátható. Ez azt jelenti, hogy nyomon lehet követni az egyes válaszok mögött rejlő érvelést és logikát, ami megkönnyíti azt, hogy megértsük  hogyan jut a modell a következtetéseire. Miután ezt néhányszor elvégezted különböző tartalomtípusok esetén, betekintést nyersz abba, hogyan alkothatsz ezerszer hatékonyabb parancsokat.

Nézzük meg, hogyan kell ezt csinálni

Írd be a következő parancsot: “Azt szeretném, ha úgy viselkednél mint egy fordított parancsmester. Ez azt jelenti, hogy meg  kell alkotnod a tökéletes parancsot, egy szövegből, amit meg fogok adni neked.“

Nézzük meg milyen parancsot adna az AI az iPhone 11-hez. A parancsom: "Azt szeretném, ha úgy viselkednél mint egy fordított parancsmester. Ez azt jelenti, hogy meg  kell alkotnod a tökéletes parancsot, egy szövegből, amit megadok neked. A szöveg: Egy termékleírás az iPhone 11-hez."

Nézzük meg erre mit mond a ChatGPT.

Mivel a ChatGPT már képes “olvasni” a weben, ezért egy kiváló lehetőség lehet ha megadsz neki néhány weboldalt vagy éppen cikkeket. Így az AI képes lesz, hozzád hasonló tartalmat gyártani. Mi most az előző blogunkból generáltunk egy parancsot:

“Azt szeretném, ha úgy viselkednél mint egy fordított parancsmester. Ez azt jelenti, hogy meg  kell alkotnod a tökéletes parancsot egy szövegből, amit meg fogok adni neked. A szöveg: Mutatjuk, miért használj vizuális elemeket online tartalmaidban!

Nézzük meg, hogy ChatGPT hogyan írná újra a blogunkat.

Összefoglalva

Vigyázz, hogy megfelelően használd a ChatGPT-t, ez csak egy nagy nyelvi modell és fenntartással kell kezelni a válaszokat, amiket kapunk tőle. Valóban minden válasz egyedi, amit a ChatGPT generál? Vagy túlértékeljük a képességét a különböző szövegek generálásában? Erre a kérdésre kereste a választ forrásunk írója, aki elemzett több mint 10.000 ChatGPT által generált szöveget. A vizsgálata érdekes eredményeket hozott. Bár az algoritmus hasonló válaszokat tud produkálni különböző kérdésekre, kétségek merülnek fel a kreativitás és jelentős mértékű tartalom duplikáció kapcsán.

Az eszköz továbbra is hasznos társ lehet számos területen és a tökéletes parancs megtalálásában is segítségedre lehet, amelyet akár más AI-al is tudsz használni.

 

Forrás: How To Write ChatGPT Prompts To Get The Best Results