kezdő tipp 2022.04.21., csütörtök
2 perc

Rendszeresen töltünk le vagy konvertálunk képeket, azonban tisztában vagyunk a különböző formátumok előnyeivel / hátrányaival?

Mi az a JPG?

A JPG rövidítés az angol - Joint Photographic Group - kifejezés mozaikszava. Leggyakoribb módja a digitális képek tárolásának. A mai modern fényképezőgépek alapvetően ezt a változatot alkalmazzák, ebből fakadóan rendkívül népszerűek a fotósok és a nagy képtárakat kezelő körében. 

De mi a titka a JPG-nek?

A fájlok egy úgynevezett tömörítési folyamaton mennek keresztül, jelentősen csökkentve a képfájl méretét – így könnyebben tárolhatók és tölthetők be a honlapra. Nem lassítják az oldal betöltési idejét, ahogy a lemezterület telítettségén is spórolnak. A sajtolásnak ára van, ugyanis a JPG-fájlok veszteséges tömörítési eljárást alkalmaznak – ami azt jelenti, hogy a kép egyes adatai véglegesen törlődnek, ha kicsinyítik. Ez a procedúra hosszútávon veszélyeztetheti a fájl minőségét, mivel minden alkalommal, amikor szerkesztjük és mentjük, több adatot veszítünk. Emiatt egyes profi fotósok inkább tömörítetlent verziót használnak.

Ezzel szemben mit tud a PNG?

Az úgynevezett Portable Network Graphics (PNG) fájlokat leginkább webgrafikákhoz, logókhoz, diagramokhoz és illusztrációkhoz használják, mivel több tárhelyet foglalnak el, mint a JPG-ek. Fontos megjegyezni, hogy ez a típus is tömöríthető ellenben veszteségmentesen mint a társa. Ez azt jelenti, hogy a kép tömörítésekor nem vesznek el adatok – a minőség ugyanaz marad, függetlenül attól, hogy hányszor szerkeszti és menti a fájlt. A kép nem lesz homályos vagy torz, így a PNG-k ideálisak éles logókhoz és sok ábrát tartalmazó grafikonokhoz. Gyakran ezek a képernyőképek alapértelmezett formátuma, mivel rendkívül pontos képet adnak az asztalról, és nem tömörítik össze a képpontokat. A hatalmas színpaletta és a veszteségmentes tömörítés biztosítja, hogy sok részletet megőriznek – így népszerű választás az illusztrációkhoz és diagramokhoz.

Fontos megjegyezni, hogy a JPG-vel szemben, felhasználható átlátszó hátterű grafikák kezelésére is! 

Tehát mi a fő különbség a két fájltípus között?

A tömörítéssel járó minőség. Emiatt nem mindegy, mire használjuk a választott típust. Egyszerű de mégis nagy terjedelmű képek megjelenítésére tökéletes a JPG, ha pedig logót vagy grafikai elemet terveznénk, ne felejtsük el PNG fájlként elmenteni!

Forrás: JPEG VS PNG