info tipp 2022.10.21., péntek
3 perc

A User Experience, vagyis a felhasználói élmény azt az érzést jelenti, amelyet a felhasználók egy termék, alkalmazás, rendszer vagy szolgáltatás használata közben tapasztalnak.

Ez egy igen tág fogalom, takarhat bármit, amit a felhasználó megél. Például, hogy mennyire igazodik ki a terméken, egyszerű-e a használata, vagy, hogy releváns-e számára a megjelenített tartalom.

Mi a felhasználói élmény?

A felhasználói élmény (UX) az a holisztikus út, amelyet a felhasználók egy termék használata során bejárnak. Nemcsak a termékkel való közvetlen interakciókat tartalmazza, hanem azt is, hogy mennyire illeszkedik az általános feladfelatelvégzési folyamatukhoz.

Függetlenül attól, hogy az élmény különböző aspektusai a termék közvetlen irányítása alatt állnak, vagy csupán a termékhez kapcsolódnak, a teljes élményt a felhasználó szemszögéből az UX részének tekintjük. Tehát, az ügyfél és a vállalat közötti minden érintkezési pont beletartozik a teljes felhasználói élménybe.

Mit csinálnak az UX designerek?

Az UX designer feladata az, hogy egy terméket vagy szolgáltatást használhatóvá, élvezetessé és hozzáférhetővé tegyen. Ma már sok cég foglalkozik felhasználói élmény tervezésével, a kifejezést leggyakrabban mégis a webhelyek és alkalmazások digitális megtervezésével társítják. A folyamat termékenként és vállalatonként változik, a tervezés általános fázisai azonban többnyire megegyeznek.

Te találkoztál már kimagasló felhasználói élménnyel? Írd meg kommentben!