info tipp 2022.03.11., péntek
2 perc

Upsell - vagyis felülértékesítés. Erről akkor beszélünk, amikor egy termék vagy szolgáltatás vásárlásának pillanatában megpróbáljuk meggyőzni a vevőt, hogy vásároljon egy hasonló de magasabb értékű terméket is. Mint pl: A tollak mellé tolltartót is kínálunk. Ez az értékesítés történhet online és offline is. Érdemes egy korábbi ügyfélnek felajánlani ezeket a “kiegészítő” termékeket, akiről tudjuk, hogy már többször vásárolt nálunk.

Milyen előnyökre tehetsz szert ha az upsell értékesítést használod?

  • Kevés munka, több profit. - Az upsell ajánlatot egyszer kell elkészítened, utána már csak az alkalmazását kell megtanulnod, és ha beválik rengeteg plusz bevételre tehetsz szert.
  • Reklámra fordított költségeidet nem növeli. - Az upsell értékesítés teljesen ingyenes. Saját vállalkozásod szerint alakítod és alkalmazod, így nem kell aggódnod, hogy online jelenléted költségeit növelné.

Upsell példák:

  • Mobilvásárlás: Egy tavalyi középkategóriás modellt szeretnél vásárolni. Ebben az esetben felajánlák az idei (legújabb) típust vagy pedig hozzá való kiegészítőket. 
  • Szállás: Standard szobában szeretnél megszállni, viszont ha egy drágább szoba, esetleg lakosztály mellett döntesz, ingyenes lemondást vagy félpanziót kínálnak mellé. 
  • Applikációk: Letöltöttél egy képszerkesztő programot. Az alap csomagban csak néhány ingyenes eszközt/sablont vehetsz igénybe. Viszont, fizetés ellenében több funkciót is tudsz használni.

Ez az értékesítés tényleg működik?
Mindenkiben ott lakozik a gondolat, mi van ha ez nem válik be? De ha jobban belegondolsz, ez a fajta értékesítési módszer jelen van a mindennapjaidban is. Például: Ha elmész egy gyorsétterembe és kérsz egy sajtburgert, ugye tőled is mindig megkérdezik, hogy adhatják- e nagy menüben? A legtöbben erre azt válaszolják, hogy igen, valószínűleg Te is. Tehát szinte észrevétlenül, de többet költöttél mint azt tervezted. 

Ugyanez érvényes a közeli kisboltra is. Fizetés előtt, az eladó mindig megkérdezi tőled: “Adhatok még valamit?” Szinte tudatlanul de, rengetegszer használják ezeket az alap upsell trükköket a vásárlókon. 
Te mit gondolsz? Hasznosnak találod ezt a fajta értékesítési módszert?