info tipp 2022.08.25., csütörtök
3 perc

Az NFT a “non-fungible” tokenek rövidítése, ami magyarul nem helyettesíthető tokent jelent. Ezek tulajdonképpen olyan digitális eszközök, amelyek lehetővé teszik egy értéktartó eszköz tulajdonjogának bizonyítását. Ez akár lehet egy nem kézzelfogható tárgy, például egy digitális festmény vagy fizikai dolog is, például egy ingatlan.

Az NFT-k fő koncepciója tehát, hogy pénzt fektethetünk be egy értéket képviselő dologba anélkül, hogy fizikailag birtokolnánk vagy tárolnánk az adott tárgyat.

NFT-k másolása és hamisítása

Ezek a digitális eszközök egy úgynevezett “blockchain”, azaz blokklánc hálózaton működnek. A blockchain egy elosztott “főkönyv”, amelyen gyakorlatilag bármilyen információt tárolhatsz. Más megosztott adatbázisokkal ellentétben, az itt tárolt információkat nem lehet megváltoztatni vagy újraírni. Tehát, amikor egy NFT-t “mintelnek” és tárolnak egy blokkláncon, pontos és állandó feljegyzés készül arról, hogy ki és mikor hozta létre. Időközben persze te is “mintelhetsz” NFT-t, ami látszólag azonos egy népszerű vagy értékes NFT-vel, de a származását és a tulajdonjogi láncát lehetetlen meghamisítani.

Mit jelent a “minting”?

A ”minting” szó alapvetően egy új, még nem létező NFT token létrehozásának folyamatára utal.

Az NFT tárolása

A személyes digitális tárcádban tárolhatod, amelynek van egy nyilvános kódja - amivel az egész világ azonosít téged - és egy privát kódja is - amihez csak te férhetsz hozzá. 

Környezetbarát az NFT technológia?

Igaz, hogy egyes NFT-k hatalmas mennyiségű energiát használnak fel, de fontos megérteni, hogy nem az NFT-k készítése jár nagy energiafogyasztással, hanem a Proof of Work (PoW) konszenzusos mechanizmus, amit egyes blokklánc rendszerek a tranzakciók ellenőrzésére használnak.

Miért fektetnek az emberek NFT-kbe?

Számos oka lehet annak, hogy valaki NFT tokenekbe fektet a piacon. Az NFT tulajdonosok között találhatók lakossági befektetők és milliomos hírességek is.

Na de lássuk, hogy miért érdemes ebbe befektetni:

  • Jó az értékmegőrző képességük,
  • Befektetési termék,
  • Könnyű kezdő feltételek,
  • Hatalmas a piaca,
  • Biztosítékként is használhatók,
  • Nem utolsó sorban pedig, a művészeknek is nagyszerű lehetőség.

Tehát összefoglalva, a non-fungible tokenek olyan kriptoeszközök, amelyek digitális formában vannak jelen. Ha NFT vásárlásban gondolkoznál, mindenképpen járj utána alaposabban a témának, hiszen a rengeteg előny mellett természetesen hátrányai is lehetnek.