info tipp 2021.12.03., péntek
1 perc

Szeretnéd, hogy a Google is fontosnak értékelje a honlapod tartalmát? Akkor ne feledkezz meg az LSI kulcsszavakról!

Az LSI (latent semantic indexing), azaz a rejtett szemantikai indexelés egy dokumentum halmaz elemzésének módszere annak érdekében, hogy feltárják az együtt megjelenő szavak jelentését, ezáltal a honlap tartalmát. Azaz olyan kulcsszavak összessége, amelyek jelentésükben szoros kapcsolatban állnak egy szöveges tartalom elsődleges hívószavával. Fontos, hogy ezek a szavak nem szinonimák, sokkal inkább egy gyűjtőfogalom magyarázata, vagy egy nagyobb halmaz elemei.


Az LSI kulcsszavak segítségével a Google és más keresőmotor algoritmusa fel tudja térképezni a honlap tartalmát, a mesterséges intelligencia segítségével pedig következtetést von le a tartalom relevanciájáról, ezáltal az oldalad hasznosságáról.

Példa: alma, körte, banán = gyümölcs; de ha a honlapod zöldségeket is tartalmaz, az algoritmus nagyobb valószínűséggel értékeli zöldség- és gyümölcskereskedésnek a honlapod.

Tehát az LSI kulcsszavakkal tulajdonképpen elmagyarázod az algoritmusnak, hogy miről is szól az adott tartalom. Ez pedig SEO szempontból egy igen fontos lépés.

Az LSI szavak előnyei:

  • Megakadályozzák, hogy szöveges tartalmaid spamnek minősüljenek a keresőmotorok szemében
  • Csökkentik a visszafordulási arányt azáltal, hogy a Google relevánsan tudja megjeleníteni az oldaladat
  • Segítik a forgalomterelést és a navigációt
  • Javíthatja a honlapod rangsorolását

Fontos tehát, hogy ne csak kulcsszavakat, de jelentésükben egyértelmű, az elsődleges kulcsszóhoz köthető szavakat és kifejezéseket is használj a honlapodon. Ehhez a termékleírások és blogok jó lehetőséget biztosítanak számodra. Keress tehát olyan mondat alkotó elemeket, amik szorosan kapcsolódnak a tartalmaid témáihoz és építsd bele a kommunikációdba!

Forrás: How to Use Latent Semantic Indexing Keywords to Boost Your SEO