info tipp 2022.10.14., péntek
3 perc

A SWOT egy angol mozaikszó, mely a Strengths (erősségek), Weaknesses (gyengeségek), Opportunities (lehetőségek) és Threats (veszélyek) kezdőbetűiből áll össze.

A SWOT-elemzés egy olyan keretrendszer, amely segít felmérni és megérteni azokat a belső és külső erőket, amelyek lehetőségeket vagy kockázatokat teremthetnek egy szervezet számára. 

Az erősségek és a gyengeségek belső tényezők. Ezek egy vállalkozás jellemzői, amelyek relatív előnyt vagy hátrányt biztosítanak a versenytársakkal szemben.

A lehetőségek és a veszélyek viszont külső tényezők. A lehetőségek a külső környezet olyan elemei, amelyeket a vezetés megragadhat az üzleti teljesítmény javítása érdekében (például bevételnövekedés vagy jobb árrések). A fenyegetések pedig olyan elemek, amelyek veszélyeztethetik a vállalat versenyelőnyét, vagy akár a vállalkozás folyamatos működésének képességét (gondoljunk csak szabályozási kérdésekre vagy technológiai zavarokra).

Mire használják a SWOT-analízist?

A SWOT-analízist különböző területeken különböző célokra használják.

Például, egy vezetői csapat az elemzést a stratégiai tervezés és a kockázatkezelés támogatására fogja használni. A SWOT segít nekik felmérni a cég relatív előnyeit és hátrányait, hogy jobban megértsék, hová és hogyan kell a szervezetnek összpontosítania az erőforrásait, ha növekedést, vagy kockázatcsökkenést szeretnének elérni.

Az elemzői csapat ezzel szemben megpróbálja megérteni (és számszerűsíteni) az erősségeket, gyengeségeket, lehetőségeket és fenyegetéseket annak érdekében, hogy jobban fel tudjanak mérni egy vállalkozást. Továbbá, a SWOT-elemzés eredményei segíthetik az elemzőket modellfeltevéseinek megalapozásában is. Ez lehet akár egy részvénykutató, aki megpróbálja megbecsülni egy vállalat részvényeinek valós értékét, vagy egy hitelelemző, aki ezáltal jobban meg tudja érteni a hitelfelvevő hitelképességét.

Általánosságban elmondható, hogy a SWOT keretrendszert sokan a stratégiai tervezés és az üzleti elemzés egyik leghasznosabb eszközének tartják.

Te készítettél már SWOT-analízist? Írd meg kommentben!