info tipp 2022.02.17., csütörtök
3 perc

A metaverse egy online, 3D-s, virtuális tér koncepciója, amely több virtuális teret egyesít és összeköti a felhasználókat életük minden területén. Úgy is elképzelhetjük, mint az internet jövőbeli változatát, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy együtt dolgozzanak, találkozzanak, játszanak és társalogjanak. A metaverse még nem létezik, de néhány platform tartalmaz metaverse jellegű elemeket.

A metaverzumot különféle technológiák hatják majd, mint pl: felhő, alkalmazások, szoftvereszközök, platformok, felhasználók által generált tartalmak. Ezen felül felhasználói élményeket is fog tartalmazni: játékok, kereskedelem, oktatás, kutatás.
Zuckerberg az élményt úgy jellemezte, mint egy olyan „testet öltött” internetet, amiben nem csak egyszerűen tartalmat fogyaszthatunk, hanem valóban „benne lehetünk”.

Annak aki nem tudná elképzelni a “Ready Player One” (https://www.imdb.com/title/tt1677720/) című film lehet a legjobb vizuális példa, hogy hogyan nézhetne ki a metaverse.

Zuckerberg szerint a metaverzum óriási lehetőségeket fog hozni az egyes alkotók és művészek számára, azoknak az egyéneknek, akik a mai városközpontoktól távol szeretnének dolgozni és otthont akarnak vásárolni, valamint azoknak az embereknek, akik olyan helyeken élnek, ahol korlátozottabbak az oktatási vagy kikapcsolódási lehetőségek. A metaverzum lehet a következő legjobb dolog egy működő teleportáló eszközhöz képest. 

Matthew Ball, egy kockázati tőkebefektető, aki sokat írt a témáról, azt mondta, hogy a metaverzum a negyedik hullámot képviseli a számítógépek számára, a nagyszámítógépes számítástechnika, a személyi számítástechnika és a mobil számítástechnika után.

Bár a metaverse iránti érdeklődés egyre csak nő, a vélemények is megoszlanak vele kapcsolatban. Van aki izgatottan várja, míg van aki egyenesen ijesztőnek találja. 

A @NordVPN megkérdezett 1000 fogyasztót, hogy betekintést nyerjenek abba, hogy hogyan vélekednek a metaversum-ról és mit tudnak a koncepcióról.

  •  A fogyasztók 55%-a nem tudja hogy mi az a metaverse.
  •  A fogyasztók 66%-a gondolja úgy, hogy a metaverse a közösségi média helyébe fog lépni.
  • A fogyasztók 74%-a szeretne csatlakozni a metaverse-hez.

A megkérdezett fogyasztóknak aggodalmaik is vannak a platformmal kapcsolatban, vannak akik a magánéletük biztonságát féltenék, van aki a hackerektől tart és van aki az adathalászattól.

A metaverse kifejezés Neal Stephensonra és a Snow Crash című disztópikus cyberpunk-regényére vezethető vissza. A regényt 1992-ben adták ki, és a műfaj kánonjának tartják, William Gibson Neuromancer-jével együtt, amely a mátrix nevű virtuális valóság adatterét írja le.

Tudtad?
A Facebook új neve META. Ez nem véletlen, a névvel Zuckerberg-féle Metaverzumra utalnak. Ez a név csupán a cég neve, nem a platformoké. A Meta alá tartozik a Facebook, az Instagram, a Whatsapp és sok kisebb termék is.

Forrás: Would You Join the Metaverse?