info tipp 2022.07.25., hétfő
2 perc

A hexadecimális kód egy HTML-ben, CSS-ben és SVG-ben használt rendszer, amely hexadecimális formátum alapján azonosítja a színeket. Minden hexadecimális kód egy specifikus színre utal, ami lehetővé teszi, hogy minden fejlesztő vagy grafikus pontosan ugyanazt a színkombinációt alkalmazhassa. Vagyis a webdizájnban és a színformátumok digitális megjelenítésében kulcsfontosságú szerepet tölt be a HEX code.

Ezek az értékek minden esetben hatjegyű kódok, amelyek három információt tartalmaznak. Az adatok mögötti tartalmat szín nevek jelölik, amelyek a következőek:

  • Az első két számjegy a vörös mennyiségéről ad információt egy színben.
  • A második két számjegy a zöld mennyiségét jelöli.
  • Az utolsó két számjegy a kék mennyiségére utal.

Egy HEX code létrehozása több lépcsőből áll:

  1. Meg kell határozni a vörös, zöld és kék (angol rövidítéssel - RGB) értékeket
  2. Jön a matek, vagyis az értékekhez számokat kell kapcsolni. Hasonlóan ahhoz, ahogy a bináris rendszer 2-n alapul, a hexadecimális rendszer a 16-os számon alapul.
  3. Végül a számokat betűkké kell átalakítani. Bizonyos esetekben a hosszú osztás után a számok két számjegyűek lesznek, így az A, B, C, D, E és F betűk a 10, 11, 12, 13, 14 és 15 értékeket váltják fel.

Összefoglalva:

A hexadecimális számok használatának oka az értékek emberibb megjelenítése a bináris kódrendszerben. A hatszögletű színkódok fontjellel vagy hashtaggel (#) kezdődnek, és hat betű és/vagy szám követi őket.

Forrás: Color HEX code