info tipp 2022.06.08., szerda
2 perc

A Deepfake a mesterséges intelligenciát használja fel arra, hogy egy videóban és más digitális médiában felváltsa az egyik személy hasonlóságát a másikra. Maga a „deepfake” kifejezés a mögöttes „Deep learning” technológiából származik, amely az AI (mesterséges intelligencia) egy formája. A Deepfake algoritmusok megtanítják maguknak, hogyan bogarásszák át magukat egy nagy adathalmazon, kreálva egy teljesen hasonlót.

Számos módszer létezik ilyen valósághűnek tűnő hamis videók létrehozására, de a legáltalánosabb a deep neurális hálózatok használatára támaszkodik, amelyekben arccsere technikát alkalmazó autoenkóderek vesznek részt. A működés elve nem bonyolult, ugyanis az eredeti videóban szereplő kommunikáló személyre szabják a kitalált tartalmat.

Sok szakértő úgy véli, hogy a jövőben a Deepfake videók sokkal kifinomultabbak lesznek, ahogy a technológia tovább fejlődik, és komolyabb fenyegetéseket jelenthet a közvélemény számára. Csak az elmúlt évtizedben több nemzetközi botrány bontakozott ki, amelyeket Deepfake videók vagy képek generáltak. A Deepfake videók leggyakrabban a politikai választások során tűnnek fel. Egy profi hacker hamar képes kis beavatkozással feszültséget gerjeszteni és ezáltal növelni a dezinformációt a közvéleményben.

A politika mellett, a Deepfake másik gyakori áldozata a sztárvilág. Gyakran bukkannak fel közszereplőkről olyan videók, amik nem éppen a realitást mutatják be. Általában a mögöttes cél a videó általi zsarolás vagy lejáratás. Hogy próbára tegyünk téged is, hoztunk két videót, ami jól mutatja a Deepfake videók veszélyét. 

Tom Cruise maga, vagy egy alteregója?

Morgan Freeman, vagy mégsem?

 

Sajnos a közmondáshoz igazodva sok esetben valóban elhisszük amit látunk, ezért is rejt nagy veszélyt a Deepfake videó. Célszerű tehát több forrásból utánanézni az információnak és ne vegyük egyből készpénznek!

Forrás: What is deepfake?