info tipp 2021.10.22., péntek
1 perc

A honlapok közötti SEO harc folyamatosan élesedik, 2021 nyarától kezdve pedig nagy előnyt jelent számodra, ha a Google új mércéjének, a Core Web Vitalsnak is megfelel az oldalad.

A Core Web Vitals egy három tényezőből álló mutató, amely alapján a Google a honlapod által nyújtott felhasználói élményt vizsgálja. Ezek a mutatók azt mérik, hogy milyen gyorsan töltődik be az oldaltartalom, milyen gyorsan reagál egy kattintásra, műveletre, illetve, hogy mennyire instabil a honlap, míg a böngészőben betöltődik. Ezzel pedig a Google a honlap fejlesztőit a még biztonságosabb, felhasználóbarátabb és élménydúsabb oldalak készítésére ösztönzi.


A Core Web Vitals a mobilbarát működés, HTTPS tanúsítvány és biztonság mellett szintén fontos szempont az algoritmus számára. Így minél több feltételnek felel meg a honlapod, annál előkelőbb helyen szerepel majd a böngésző találati listáján.

A 3 Core Web Vitals szempont:

  • LCP - Largest Contentful Paint, azaz legnagyobb vizuális tartalom válasz: A felhasználói élmények növelése érdekében törekedni kell a gyors betöltésre. A 2,5 másodpercnél rövidebb betöltődési idő az ideális, 2,5-4 mp között már javításra szorul.
  • FID - First Input Delay, azaz az első válasz betöltési ideje: Azt méri, hogy egy művelet - link vagy gomb kattintás - mennyi idő alatt teljesül. A jó FID érték 100 milliszekundum alatt van, 100-300 között fejlesztésre szorul, 300 felett pedig kifejezetten lassú.
  • CLS - Cumulative Layout Shift, azaz az elrendezés összmozgása: Ez a mérőszám a vizuális stabilitást méri. Ha a honlapon egy vizuális tartalom - kép, videó - később tölt be, az oldalon található elemek pedig a fejlesztés során nem lettek fixálva, a szöveg vagy gomb elmozdulhat. Ez pedig félrekattintást eredményezhet a user oldalon. Ezt elkerülve az elemek ideális összmozgása 0,1 alatti, 0,1-0,25 között pedig már fejlesztésre szorul.

A honlapod Core Web Vitals értékeit a Google’s Seach Console segítségével éred el.

Tipp: Ha fejleszteni szeretnéd a Core Web Vitals értéket, törekedj a gyors töltésre és javítsd a webhely reagálóképességén - felesleges tartalmak törlése, képek és videók méretének csökkentése, 3rd party beágyazások kerülése, JavaScript használatának csökkentése.

Forrás: 2021 Google Core Web Vitals Update: What You Need to Know