info tipp 2022.07.26., kedd
2 perc

A brand guide más néven márkaútmutató lényegében egy útikalauz arról, hogyan kell egy márkát kommunikálni. A brand guide tartalmazza azokat a szabványokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a márkát belsőleg és külsőleg is megfelelően képviseljük. Egy digitális szabálykönyvnek is tekinthető, amely meghatározza a márka megjelenésének és hangulatának minden aspektusát.

A cégen belüli alkalmazása mellett a külső partnerekkel, médiával és az ügynökségekkel is megosztható, amelyek tájékoztatják őket arról, hogyan kommunikálják megfelelően és következetesen az adott márkát. Tehát ez egy bizalmasan kezelt okirat, ami minden lényeges szempontot feltár a branddel kapcsolatosan. Pontosan ezért kellő mértékű óvintézkedés mellett osztható meg bárkivel.

Lássuk is miből épül fel egy brand guide!

A brand guide-nak tömör, könnyen olvasható digitális dokumentumnak kell lennie. A márka küldetésnyilatkozatával kezdődik, majd meghatározza a brand megjelenését és hangulatát, valamint hangnemét. Legfőbb cél a konzisztens forma, vagyis minden partner és felhasználó ugyanazt a nyelvezetet és külsőséget alkalmazza egységesen. 

  1. Hangnem: Fel kell tüntetni, hogy a márka milyen nyelvezetet, hangnemet alkalmazzon (beleértve a nyelvtant, a rövidítéseket és a mozaikszavakat).
  2. Tipográfia: Minden használt betűstílust fel kell jegyezni, ahogy a sortávolságok méretét, térközöket stb.
  3. Logók: A brandhez kapcsolódó összes logót és ikont egy helyre kell gyűjteni. 
  4. Színpaletta: A márka által képviselt összes színnek itt szerepelnie kell, csoportosítva, mint elsődleges és másodlagos.
  5. Egyéb képek: Ide kerülnek a brandhez kapcsolódó fotók, illusztrációk, képek, videó anyagok.
  6. Példák. Zárásként, össze kell gyűjteni mind a felhasználható és tiltott témaköröket, kifejezéseket. 

Akár kis cégről vagy nagyvállalatról van szó, a brand guide tökéletes megoldás arra, hogy egységesen felvázold a márkád megjelenését, struktúráját, kommunikációját. Csak ne felejtsd, hogy ez egy kényes dokumentum, ami valós céges titkokat rejt, így kizárólag a megbecsült partnereiddel oszd meg! 

Forrás: What is a brand style guide?