haladó tipp 2024.04.19., péntek
8 perc

Alkalmazható a keresőoptimalizálás Instagramon? Igen!
Egy erős SEO stratégia az egyik legjobb módja annak, hogy növeld elérésed. Mutatjuk, hogyan működik!

Az Instagram SEO lényege, hogy tartalmaid a lehető legtöbb helyen megjelenjenek. Minél többen fedezik fel posztjaid, annál nagyobb esélyed van arra, hogy növeld a követőid számát és elkötelezett közösséget építs.

Hogyan működik: 3 kulcsfontosságú tényező

Az Instagram posztok SEO-ra való optimalizálása csak az egyenlet egyik része.

Az algoritmus minden tartalmat feldolgoz: információkat gyűjt, amelyek segítségével meghatározhatja, hogy miről szól a poszt - és közvetve azt is, hogy ki találhatja érdekesnek.

Az Instagram a keresőbe beírt szöveg mellett a fiókokból, hashtagekből és helyekből származó információkat - úgynevezett jeleket - használ a keresési eredmények rangsorolásához.

  1. Szöveg
    Az Instagram igyekszik megfeleltetni a felhasználók által beírtakat a releváns kulcsszavaknak, fiókoknak, hashtageknek, tartalmaknak és helyeknek.
  2. Felhasználói aktivitás
    Ha az Instagram úgy gondolja, hogy valakit jobban érdekel egy adott poszt egy másiknál, akkor azt fogja előnyben részesíteni a keresési eredmények között. Ezt az alkalmazásban végzett korábbi aktivitás - például a megtekintett posztok, követett vagy interakcióban lévő fiókok - alapján határozza meg.
  3. Keresési eredményekre vonatkozó információk
    Egy fiók vagy poszt kattintásainak, kedveléseinek, megosztásainak és követőinek száma is befolyásolhatja, hogy egy adott poszt hol helyezkedik el a találatok között.

5 tuti Instagram SEO taktika

Ha tudod, hogyan használd a SEO-t az előnyödre, egyszerűen növelheted elérésed!

Mutatunk 5 módszert, hogyan!

1. Kulcsszavak a szövegben

Korábban az Instagramon csak hashtagek, helymegjelölések, felhasználó- és profilnevek alapján lehetett keresni, azonban most már egyszerűen felfedezhetsz új tartalmakat kulcsszavak segítségével is.

Ez azt jelenti, hogy a releváns, leíró jellegű, jól megfogalmazott szövegek jelentősen befolyásolhatják tartalmaid felfedezhetőségét.

A kulcsszavakat leggyakrabban a feliratokban, kép- vagy videó leírásokban és hashtagekben találod.

2. Kulcsszavak az Instagram nevedben

Ha szeretnéd az algoritmust előnyödre fordítani, optimalizálnod kell a profilodon lévő bemutatkozást is (BIO). 

Ha van egy bizonyos kulcsszó szakterületeden belül, amellyel kapcsolatos keresésekben meg szeretnéd jeleníteni profilod, építsd azt be a nevedbe vagy a felhasználónevedbe!

 

3. Hashtag-használat

A releváns, célzott hashtagek használata a posztokban még mindig nagyszerű módja annak, hogy új közönségnek jelenj meg az Instagramon. 

Mivel a hashtageket azzal a szándékkal használják, hogy kategorizálják és felfedezzék az új tartalmakat, a megfelelő kombinációk használatával a kívánt célközönséged elé kerülhetsz - még akkor is, ha korábban nem követték oldalad.

4. Helyettesítő szöveg hozzáadása

A helyettesítő szöveg (alt text) használata lehetővé teszi, hogy alternatív leírást adj posztjaidhoz. Bár a funkciót elsősorban a látássérültek felhasználói élményének akadálymentesítése céljából hozták létre - az Instagram automatikusan is generál helyettesítő szöveget -  SEO-célokra is használható.

Mindenképpen győződj meg róla, hogy a hozzáférhetőséget helyezed előtérbe - ne csak a kulcsszavak kedvéért használd ezt az opciót!

Hogyan hozd létre?

Posztolás előtt koppints a képernyő alján található “Speciális beállítások” menüre, majd a “Helyettesítő szöveg írása” lehetőségre.

 

5. Következetesség

Végül pedig a legfontosabb tippünk: maradj következetes!

Minél inkább követed a fent említett gyakorlatokat, annál inkább meg fogja tanulni az algoritmus, hogy miről szól a fiókod - azaz a profilodat és a tartalmaidat a releváns felhasználóknak fogja ajánlani.

Összegzés

Mindössze néhány finomítással és fejlesztéssel könnyedén kihasználhatod az Instagram SEO előnyeit. A fenti tippeket alkalmazva növelheted aktív követőid számát, akik szívesen lépnek interakcióba tartalmaiddal. 

Nem is olyan bonyolult, igaz?

Forrás: Instagram SEO: How to Increase Your Discoverability