haladó tipp 2023.09.19., kedd
8 perc

A Meta hirdetési algoritmus erőteljes. Valós időben tanul, finomít és optimalizál, hogy a lehető legjobb eredményeket érje el a lehető legköltséghatékonyabb módon. Ellenben van egy elég határozott kritikus oldala, amit nem árt megérteni!

Ha vakon próbálsz nekiállni a hirdetéseknek, akkor a kapott eredmények könnyen félrevezethetnek. Olykor olyan számokkal találkozhatsz, amelyek túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Ilyenkor pedig könnyen a bosszúság mocsarába ragadhatsz, amiből egyből következik, hogy hagyod a fenébe az egészet. 

Mi azt tanácsoljuk, hogy fusd át ezt a blogot és kicsit jobban ügyelj a részletekre! 

Hogyan működik a Meta hirdetés optimalizálása? 

A Meta hirdetések optimalizálásának első és legfontosabb lépése egy teljesítmény cél meghatározása és a hirdetéssorozat beállítása. A Meta teljes figyelme azon van, hogy megkapd azokat az eredményeket, amiket szeretnél. Vagyis ő csak a beállításaidat figyeli és aszerint jár el.

Az emberek, akikhez eljutsz, azok a helyszínek, ahol a hirdetéseidet megjelennek, valamint a formátumok és kreatívok, amelyek konkrétan látszódnak, mind az algoritmus esze járása szerint kerülnek ki a webre. A Meta a eredményekből tanul, mindezt pedig a célod által vezérelve teszi. 

Tovább mélyítve ezt a tudást, a Meta optimalizálás módja eltérő lesz attól függően, hogy vásárlásokra, hivatkozás kattintásokra, megtekintésekre, lejátszásokra vagy valami más akcióra hegyezed ki a kampányt. Hiába van ugyanarról a célzásról, elhelyezésről és hirdetésről szó, a Meta eltérően juttatja el az összerakott csomagot mindenki számára, azért hogy biztosítsa a kívánt cselekmények valós létrejöttét.

Vannak hibái és gyengeségei!

 A Meta hirdetések optimalizációjának erősségei és gyengeségei szorosan összefüggenek egymással. Ami egy időben a pozitív hozadéka, az máskor a negatív visszájára is fordulhat. 

Fontos megérteni, hogy a hirdetések “szállítási” algoritmusa szó szerint értékel minden optimalizálást. Vagyis, ha elmondod a Meta-nak, hogy van egy bizonyos célod, az algoritmus mindent megtesz azért, hogy elérje azt. Semmi más nem számít neki, ami nem túl jó hír. Ez különösen problémás lehet a sales-funnel (értékesítési folyamat) kezdeti szakaszában. De az igazság az, hogy ez majdnem minden teljesítmény célra vonatkozik (néhány kivételtől eltekintve, amiről később beszélünk).

Ahhoz, hogy kielégítse a “beállított vágyaidat”, a Meta a mennyiségre és a költségekre összpontosít. Az algoritmus kihasználja a legolcsóbb módokat azok elérésére, és így a minőség gyakran a kukában landol.

Gyengeség #1: Országok

Tegyük fel, hogy 3 különböző országot választottál célzás helyszínként. A költségek, hogy eljuss az emberekhez ezekben az országokban, jelentősen változnak. Ha a hivatkozás kattintásokra, a céloldalak megtekintésére, vagy akár a vásárlásra optimalizálsz, akkor várható, hogy a cselekmények túlnyomó többsége (ha nem mind) a legolcsóbb országokból fognak származni. 

Miért? Mert ez a legjobb módja annak, hogy a legtöbb mennyiséget generálja le számodra a rendszer.

Gyengeség #2: Elhelyezések

Az Audience Network (közösségi hálózat, lásd: Appok, játékok stb) egy platform, amely hírhedt az akaratlan kattintások és akár a kattintással való visszaélés miatt. A Meta szereti ezt a beállítást, ugyanis itt az algoritmus könnyen megtölti kattintásokkal a hirdetésedet. Vannak más gyengeségek is, amik a ThruPlay-hez és azokhoz a felhasználókhoz kapcsolódnak, akiket kényszerítenek vagy ösztönöznek videók megnézésére.

Gyengeség #3: Zéró értékű kattintások

Az igazság az, hogy néhány ember valószínűleg mindenre rákattint. Vannak felhasználók, akik nem tudják megállni, hogy “mindenre is” kommenteljenek vagy össze-vissza lájkoljjanak. Ezek a userek random kitöltenek oldalakat, űrlapokat. Végül, amikor ténylegesen felkeresnéd őket, még ők lesznek felháborodva és megsértődve. Tehát, ha azt mondod a Meta-nak, hogy a célod, hogy minél többen kitöltsék az egyik űrlapod (mennyiség az első szempont), akkor nagy eséllyel velük is össze fogsz futni.

Gyengeség #4: Hozzárendelés beállítása

A hozzárendelés beállítás egy meghatározott időtartam, amely alatt a konverziók a hirdetéseidnek tulajdoníthatók, és az innen származó információk felhasználhatóak a kampányok optimalizálásánál. A hozzárendelés beállításod meghatározza, hogyan lesz megjelenítve a hirdetésed és a jelentési azonosítási ablak. Az alapértelmezett hozzárendelés beállítás 7 napos kattintás és 1 napos megtekintés, ami azt jelenti, hogy azok is konverziónak számítanak, akik 7 napon belül kattintanak vagy 1 napon belül megtekintik a hirdetésedet.

A konverziók nagyrészt biztonságosak, de vigyázz a könnyen jött konverziókkal (keresések, tartalom megtekintés, egyedi események), amelyek használják a 1 napos megtekintési azonosítást. Nem az a probléma, hogy a megtekintési úton lévő konverziók rosszak. Egyszerűen csak nem annyira értékesek, mint a kattintással történő konverziók. No meg, ha a Meta tudja, hogy sok olyan click-et kaphat, amik egyszerűen csak jönnek, akkor ő mosolyogva fogja ezen személyek elé rakni a reklámodat. 

Mindig gondolj arra, hogy az eredményeid mögött, vajon milyen minőségű cselekmény áll!

Parancs orientált rendszer

Az optimalizáció gyengeségei azért hátrányosak, mert az organikus és a hirdetés vezérelt cselekedetek nem ugyanazok. Nem szabad elvárni, hogy mindkét csoport ugyanúgy viselkedik.

Például lehet, hogy egy adott céloldalról az organikus forgalomból 5%-os konverziós arányod van. A 100 látogatóból öt vásárol tőled. Lehet, hogy azt gondolod, ha hivatkozás kattintásokra vagy céloldalak megtekintésére optimalizálsz, akkor 100 embert küldesz erre az oldalra egy hirdetéssel, és fenntarthatod azt az 5% konverziós arányt. De nem fogod. Valójában valószínűleg nem fogsz semmilyen vásárlást kapni.

A hirdetők gyakran hajlamosak arra, hogy a sales-funnel (értékesítési folyamat) kezdeti szakaszában található akciókra optimalizáljanak. 

Feltételezik, hogy ha valaki rákattint a linkükre, akkor ugyanolyan valószínű, hogy konvertál, mint egy tipikus felhasználó. 

Hasonlóképpen feltételezik, hogy ha valaki megnéz egy videót, akkor valójában érdekli, amit néz és, hát a végén csak vásárol is. 

Egy egyszerű tényre emlékeztetned kell önmagad! Amikor a Meta optimalizálja a hirdetéseid megjelenítését, az egyetlen szempont az, hogy generálja-e azt az akciót, amit előnyben részesítettél (a teljesítmény célod). Az algoritmus nem érdekli, hogy ezek az emberek tesznek-e valamit azon kívül, mint amit te kijelöltél számára. Azonban téged természetesen érdekel és foglalkoztat, ezért gondolkodj előre!

Van itt erő kérem szépen!

Eddig úgy tűnhet, hogy ez a blogbejegyzés az Meta hirdetések optimalizálásának negatívumait tárja fel. Félreértés ne essék, mi nem akarjuk kárhoztatni a rendszert, mert magunk is naponta használjuk és szeretjük! De, ahogy más algoritmus, ez sem tökéletes, viszont vannak jó oldalai, amik tényleg profitábilis megoldást jelenthetnek a vállalkozásoknak. 

Különösen hasznos, amikor az algoritmust nem zavarják meg a merőben olcsó cselekvések. 

Erre a legjobb példa a vásárlás, mint cél.

A Meta egyetlen célja az, hogy minél több vásárlást érj el a költségvetésed keretein belül.

A helyszíneket nem lehet kihasználni véletlen vásárlásokra (ellentétben a véletlen kattintásokkal). A Meta nem tud alacsony minőségű vásárlásokra törekedni (ellentétben az alacsony minőségű kattintásokkal). És ha magasabb ROAS-t szeretnél elérni, akkor akár az érték optimalizálását is választhatod, így az algoritmus azokra az emberekre összpontosít, akik a legtöbb pénzt költenék el a weboldaladon.

  • Ha egy helyszín nem eredményez vásárlásokat, az algoritmus módosul magától. 
  • Ha az emberek nem vásárolnak az egyik hirdetésre kattintva, az algoritmus finomításra kerül. 
  • Ha az emberek egy országban kattintanak, de nem vásárolnak, míg egy másik országban igen, az algoritmus átcsoportosítja a költségvetésed.

A Meta minden adatot birtokol, hogy valós időben megváltoztassa és optimalizálja a hirdetéseidet, hogy hatékonyan helyezze el azokat, és a lehető legjobb lehetőséget kínálja a kívánt cselekedetek eléréséhez. Ha vásárlásokat szeretnél, az algoritmus nem vezet félre téged.

Hogyan tudod csökkenteni a gyengeségeket?

Miután megértetted az optimalizáció gyengeségeit, megtehetsz néhány lépést annak érdekében, hogy enyhítsd őket és minimalizáld a károkat. 

Íme néhány lépés:

Optimalizálj az általad kívánt cselekedetért!

Ne feltételezd, hogy egy cselekvés automatikusan vezet egy másikhoz. Vannak idők, amikor nem optimalizálhatsz vásárlásokra a mennyiségi problémák miatt, ezért más célt kell kiválasztanod. Akárhogy is döntesz, a könnyen jött kattintásszám ne csavarja el a fejed! 

Ha teheted, kerüld a szokásos és egyszerű optimalizálást!

Ez különösen vonatkozik a hivatkozás kattintásokra és a céloldal megtekintésekre. Ha teheted, optimalizálj valami jobbért. Ne feledd, hogy a tényleges kattintás vagy érkezési oldal megtekintés nagyon kevés értéket képviselhet. Lehet, hogy az összes látogató azonnal elhagyja a weboldaladat. Ahelyett, hogy csak kattintásokat generálnál, optimalizálj egy olyan tevékenységért, amit szeretnél, hogy az oldalukra érkezve végezzenek.

Az országok számával csak okosan!

Ez különösen fontos, ha nem a vásárlásra optimalizálsz. Az összes kattintásod és megtekintésed a legolcsóbb országokból fog származni. Ami simán jelentheti, hogy feleslegesen füstölted el a büdzsét olyanokra, akik csak néznek, de nem fognak konvertálni. Fontold meg az országok listáját és csoportosíts okosan! 

Alakítsd ki az elhelyezéseket az optimalizáció függvényében!

Ha a konverzióra optimalizálsz, akkor általában biztonságosan használhatod az Advantage+ helyszíneket. Azonban távolítsd el az Audience Network-ot, ha a hivatkozás kattintásokra vagy érkezési oldal megtekintésekre optimalizálsz (véletlen kattintások és kattintással való visszaélés miatt). Távolítsd el az Audience Network Rewarded Video lehetőséget, ha a ThruPlayra optimalizálsz (incentivált megtekintések miatt). Fontold meg csak a legbecsesebb elhelyezések használatát, ha az “elérés” optimalizálására kerül sor (ellenkező esetben az algoritmus a legolcsóbb megjelenítésekre összpontosít.. mint mindig).

Módosítsd az hozzárendelés beállítását szükség esetén!

A legfontosabb annak biztosítása, hogy az algoritmus ne növelje meg az eredményeket a kattintás nélküli konverziókkal! Inkább válaszd a magasabb százalékú kattintásokon alapuló valódi kattintásokat!

Végezetül pedig, íme néhány változtatás, amit a Meta tehetne (szerintünk):

Nyújtson több lehetőséget a minőségi optimalizálásra!

Nemcsak hivatkozás kattintásokat akarunk, olyan embereket akarunk, akik több időt töltenek az oldalunkon, és valószínűleg vissza is térnek. Nemcsak olyan usereket akarunk, akik megnézik a videóinkat 15 másodpercig, olyan felhasználókat akarunk, akik szívesen (bármilyen ösztönzés vagy kényszerítés nélkül) megnézik azoknak 75%-át, és lehet, hogy újra megnézik őket később. 

Nincs oka arra a Meta-nak, hogy ne nyújtson plusz opciót a magasabb minőségű cselekedetek optimalizálására, tudva, hogy a költségek emelkedhetnek. Ez egy olyan kompromisszum lenne, amit mi hirdetők örömmel elfogadnánk.

Nyújtson másodlagos teljesítménycélt!

Ez valami, amire az utóbbi időben már többen is gondoltak. Optimalizálhatunk hivatkozás kattintásokra, érkezési oldal megtekintésekre vagy kosárba helyezésekre. De mi nem azért optimalizálunk az adott cselekedetért, hogy minél magasabb számmal találkozzunk! Mi kézzelfogható eredményeket szeretnénk kapni. 

Mi lenne, ha a hirdetők másodlagos teljesítmény célt szolgáltathatnának minőségellenőrzésként? Nem optimalizálhatsz a vásárlásra, mert nincs elég mennyiséged a tanulási szakaszból való kilépéshez. De ez lehetne a módja annak, hogy a Meta eldöntse, az addig kosárba helyezés optimalizálása működik-e. 

Természetesen más lépéseket is tehetne a Meta. Az igazság az, hogy valószínűtlen, hogy ezek megtörténnek a jövőben. A Meta főként az e-kereskedelemre összpontosít, ami a legtöbb pénzt hozza neki, vagyis nem a “kis hirdetők” ügyes-bajos törekvései lesznek terítéken. 

Forrás: Guide to meta ads optimization