info tipp 2018.03.29., csütörtök
2 perc

Az elmúlt hetekben hallhattad, hogy ismeretlenek több Instagram felhasználó profilját feltörték, illetve törölték. Logikus kérdés, hogy kinek állhat érdekében egy adatlap meghekkelése.

Nos, mivel az adott személyek több ezres, tízezres követőtáborral rendelkeztek, adatlapjukat az elkövetők kiválóan értékesíthették más felületként, illetve kéretlen spam-ek küldésére is alkalmasak a szerencsétlenül járt profilok.

Az Instagram népszerűsége miatt fokozott veszélyben van, azonban felhasználóként mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy lehetetlenné, de legalábbis nehézzé varázsoljuk a hekkelők munkáját. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lekai Mate (@lekaimate) on


Ne féljünk a “bonyolult” belépéstől!

Bár a kétlépcsős azonosítás elsőre kuszának tűnhet, és emiatt sokan talán el sem kezdik a használatát, valójában egy egyszerű beállításról van szó. A funkció két éve került bevezetésre, és annyi a lényege, hogy a telefonszámunk adatlaphoz való hozzárendelésével egy biztonsági kódot is kapunk SMS-ben, melyet meg kell adnunk belépéskor, így ha a jelszavunk illetéktelenekhez is kerül, kevés rá az esély, hogy a telefonunk is náluk van - így nem fognak hozzáférni az adatlapunkhoz.


Persze ne ijedjünk meg, ha a kód nem érkezik meg azonnal, pár perc, vagy rosszabb esetben óra elteltével - megpróbálhatjuk újra. Ideális esetben azonban rögtön hozzájutunk a 6 számjegyű kódhoz, amit, ha beírtunk a megfelelő helyre, újabb kódokat fogunk kapni, melyek a későbbi belépésekhez kellenek majd - ezeket a legjobb, ha elmentjük egy csak számunkra elérhető helyen. Pl.: otthon kinyomtatva a hivatalos irataink közé.


További tippek

Ezen kívül is van pár apróság, melyek semmibe sem kerülnek, ám annál nagyobb szolgálatot tehetnek nekünk:

  • Használjunk külön jelszavakat!
    Mert bár kényelmes megoldás, ha egy belépési kódunk van valamennyi internetes fiókunkhoz, ne dobjuk fel ezzel a labdát a rosszindulatú hekkereknek, mert ők úgyis lecsapják.
     
  • Bonyolítsuk is meg ezeket a jelszavakat szám, írásjel, kisbetű, nagybetű kombinációkkal - együtt erős védelmet nyújtanak.
    Például semmi gond azzal, ha hóember volt a jelünk az oviban, és ezt használjuk jelszóként is, de kicsi kreativitással felturbózva kiválóan betölthet biztonsági szerepet: Hó3&mB3R. Máris jobb, igaz?
     
  • Rendszeresen változtassunk jelszót - főleg, ha az Instagram is felhívja erre a figyelmet.
     
  • Természetesen mindannyian szeretnénk, hogy emlékezzenek ránk, de a legjobb, ha a “Remember me” funkciót nem engedélyezzük, főleg nem nyilvános helyeken való bejelentkezések alkalmával.

Ha ezekre odafigyelsz, és bátran használod a kétazonosítós belépést is, minden esélyed megvan rá, hogy a hekkerek messziről elkerülik majd Instagram-fiókodat. 

interword blog feliratkozás