haladó tipp 2024.04.05., péntek
5 perc

A speciális hirdetési kategóriák minden Meta hirdető számára kihívást jelentenek. Legyen szó egy álláshirdetésről, hitel konstrukcióról, vagy politikai kampányról, a rendes, megszokott és részletes célzási beállításokat elfelejthetjük.

A kényszer nagyúr, így érdemes inkább jobban megismerni a rendszer mögött megbújó lehetőségeket, mert bőven akad!

Első körben nyilatkoznunk kell arról, hogy a tervezett hirdetésünk valamely speciális kategória alá esik. Ezek lehetnek:

  • Hitel
  • Foglalkoztatás
  • Lakhatás
  • Társadalmi kérdések, választások vagy politika

Miután beikszeltük a számunkra relevánsat, a lehetőségeink a hirdetéssorozat szintjén már szépen csorbulnak. Nem tudunk ellene menni a szabályozásnak, mert az alábbi célzási beállításoknál szürke mezőkkel találkozunk.

1. Életkor: 18-65+

A Meta mindenkire is céloz! Nem csökkenthetjük, vagy növelhetjük az életkort, hiszen így lehet a kampányunk igazán PC! Sajnos legtöbbször ez azt eredményezi, hogy kevésbé releváns hozzászólásokat, vagy érdeklődéseket kapunk.

2. Csak mindkét nemre célozhatunk:

Szintén nem zárhatjuk ki a nőket, vagy férfiakat az egyenlőség jegyében. Sok szempontból támadható lenne ez a szabály is, hiszen vannak speciális, akár “nemhez” köthető munkák is. 

3. Részletes célzás: 

Nincs lehetőség a részletes célzás kizárására. Tehát a fent említett két tényezőt még szélesíti a Meta, így a szűkítés lehetőségéről is lemondhatunk.

4. Földrajzi elhelyezkedés 

Nem lehet irányítószám vagy konkrét település, akár utca alapján célozni. Szükséges egy minimális 17 km-es hatótávot megjelölni.

5. Egyéni közönség: 

Mint Meta hirdetőnek, biztosnak kell lennünk abban, hogy célközönségeink nem tesznek megkülönböztetést senki felé!

6. Hasonmás célközönség: 

Egyáltalán nem elérhető.

Egy sikeres hirdetőnek, aki még nem igazán kényszerült rá a speciális hirdetéskategóriára, maga a pokol lehet a találkozás. Nehezen lehet alkalmazkodni, hiszen az az érzés kerítheti hatalmába, hogy a rendszer konkrétan gátolja a tevékenységét és elégeti a pénzét. 

Így hát, néhányan kudarcot vallottak, sokan feladták ezt a megoldást. De a valóság az, hogy a speciális hirdetési kategóriákkal továbbra is el lehet érni a sikert. Ugyanis, az algoritmus sokat fejlődött az elmúlt időszakban, így a sajátos közönségkeresése, és bővítése is a javunkra válhat.

1. A prioritások meghatározása

A speciális hirdetési kategóriák alkalmazása során felmerülő kihívások nem ismeretlenek. Ám sokan nem gondolnak bele, hogy a megoldások egy része meglehetősen kézenfekvő.

Nem szerkeszthetjük a kort vagy a nemet? Nem használhatjuk a hasonmás célközönségünket, ahogy a részletes célzás sem érhető el? 

Rendben akkor tényleg széles körben hirdetjük a mondandónkat! Nagy merítés, több lehetőség. Az Advantage+ célközönség minden beírt adatot javaslatként használ, még mielőtt sokkal szélesebb körben alkalmazná is. 

Azonban, ha a rendszert támogatjuk egy kis térképpel, máris a kezünkből fog enni. Minden esetben érdemes tehát egy teljesítménybeli célt megadni neki, hiszen akkor ehhez fog ragaszkodni. Továbbá az azonnali űrlapos megoldás sem ördögtől való, hiszen a nagy merítésnek köszönhetően sok kitöltést is bezsákolhatunk. Igaz sokszor futunk bele mi is irreleváns kitöltőkbe, ám ha több és átfogó kérdést illesztünk az adatlapba, máris csökkenthető a mellényúlás esélye.

2. Kerüljük el a hirdetéssorozat szinten való teljes optimalizálást

A „régi szép időkben” sikereket érhettünk el, ha az elköteleződésre vagy a hivatkozás kattintásra építettünk, ám manapság ez már inkább korlátozó tényező. Miért? Mert a Meta hirdetés megjelenítési algoritmusa nem törődik azzal, hogy olyan embereket találjon, akiket feltétlenül érdekel, amit mi kínálunk. Csupán arra törekszik, hogy a lehető legtöbb cselekvést érje el nekünk, amely megfelel a teljesítménybeli célunknak és költségvetésünknek.

Nézzünk egy példát a speciális hirdetési kategóriákhoz:

Egy álláslehetőséget próbálunk népszerűsíteni, és több jelentkezőt szeretnénk szerezni. Az algoritmus arra fog összpontosítani, hogy olyan embereket szerezzen, akik elköteleződnek a hirdetésünknél.

Ez a hozzáállás bárhonnan származhat, melyet a rendszer folyamatosan felülír és az elvégzi a szükséges módosításokat annak érdekében, hogy mi minél többet kaphassunk belőle. Ennek hátulütője azonban, hogy az elköteleződés olyan emberektől is származhat, akik nem is keresnek munkát. Az algoritmusnak ez nem számít.

De tanulni fog az űrlapot kitöltőktől, hogy a hirdetést több hozzájuk hasonló embernek jelenítse meg, vagyis ha már 10-ből 5 releváns érdeklődő jött, egy tényleg megválaszolandó űrlapra, akkor az már jó kiindulópont lehet a jövőre nézve.

3. Határozzuk meg pontosan, mit is szeretnénk

Ez lehet a Meta hirdetési sikerének legfontosabb titka. Ha a hirdetők nem érnek el jó eredményeket, gyorsan ujjal mutogatnak Metára. De a probléma nálunk kezdődik.

A rendszer részben azért nem tudott jó eredményeket elérni, mert rosszul adtuk ki neki a parancsot, amit ő simán végre is hajtott. Fel kell tennünk a kérdést, hogy mégis mi a végső célja ennek a kampánynak? Képzett jelöltek jelentkezzenek egy pozícióra? Telefonhívás egy potenciális lakásvásárlótól? Hitelkonstrukciós ajánlat kiküldése egy lízing érdeklődőnek?

Ezekre lehet optimalizálni! Hirdetési szöveggel, címmel, leírással, teljesítménybeli céllal, no meg nagyobb költségkerettel. A legfontosabb, hogy kiválasszuk a tökéletes konverziós célt és erre építsük fel a mondandónkat. 

Ahogy korábban említettük, a felelősség nagy része ránk hárul, hogy segítsünk a Metának megérteni, hogy mit akarunk. A Meta tanul ebből, és ez hatással lesz a konverzió szállításra is.

Egy egyszerű de szemléletes példa:
Megadhatunk egy egyszerűsített űrlapot, amelyhez csak a keresztnév és e-mail cím szükségeltetik, így több leadet kapunk, ám biztosan alacsonyabb minőséget és relevanciát egyaránt. Az egyensúlyt kell megtalálni az űrlap szerkesztése kapcsán!

Tegyünk fel további kérdéseket!

Győződjünk meg arról, hogy több olyan információhoz jutunk, amelyre szükségünk van annak meghatározásához, hogy ez egy minősítetten potenciális ügyfél ránk találjon. Ne a kedvéért tegyünk fel kérdéseket, hanem, hogy növelni tudjuk a minőséget azáltal, hogy kissé időigényesebbé tesszük az űrlap kitöltését.

Továbbá maradjunk a nagyobb hajlandóság beállításnál, így még inkább kiszűrhetjük a felesleges kitöltőket a listából.

Összefoglalva

Ne ijedjünk meg speciális hirdetési kategóriától! Ez egy szükséges rossz, de lehet vele szép és értékes konverziókat elérni. Vessük bele magunkat a munkába, később még több tapasztalatot szerezhetünk ebben a témában, így folyamatosan tudjuk majd puhítani az űrlapunkat. Mindig készítsünk egy sima másolatot és dolgozzuk át, ezzel is tesztelve az eredményességbeli különbségeket.

Forrás: Get results using special ad categories