info tipp 2022.09.28., szerda
7 perc

Kiismered már magad a Facebookon, Instagramon, sőt még a TikTokon is? Ne kényelmesedj el, hiszen máris itt van a következő alkalmazás, ami futótűzként terjed a Z generáció köreiben. Mutatjuk, mi is az a BeReal, és miben rejlik a sikere!

A többi social média alkalmazástól eltérően, a BeReal szűretlen, spontán közösségi élményt kínál. Bizonyos tekintetben az alkalmazás egyesíti az Instagram kezdeti szabadságát és a TikTok őszinteségét.

Mi az a BeReal?

A BeReal egy olyan fotómegosztó alkalmazás, ami a nap egy véletlenszerű pillanatában kihívja felhasználóit arra, hogy posztoljanak egy képet.

Az alkalmazás 2019-ben jelent meg, de népszerűsége 2022 közepén robbanásszerűen növekedni kezdett. Jelenleg ez a legnépszerűbb közösségi média alkalmazás az App Store-ban és nagyjából 29,5 millió alkalommal telepítették.

Hogyan működik?

A BeReal alkalmazás véletlenszerű időpontokban küld egy push notification-t - “⚠️ Time to BeReal. ⚠️” - a felhasználóinak nap mint nap. Az ugyanabban az időzónában tartózkodók egyszerre kapják meg a figyelmeztetést. Ezután két perc áll a rendelkezésükre, hogy képet készítsenek és megosszák követőikkel.

Itt nem csak egy egyszerű fényképről van szó - a BeReal az első és a hátsó kamerát is használja, így a végeredményben mindkét oldal látszódni fog. Ha ez még önmagában nem lenne elég, itt nincsenek filterek és az elkészült képet szerkeszteni se fogod tudni.

A két perces visszaszámlálás pedig azt jelenti, hogy nincs idő eltervezni, vagy előkészíteni a tartalmat. Ha nem vagy elégedett a végeredménnyel, ezen a rövid időtartamon belül többször is megpróbálhatsz képet csinálni, viszont a követők tudni fogják, hogy újrapróbáltad-e és még azt is látni fogják, hogy hányszor. Ha lecsúsznál a határidőről, késve is posztolhatsz, de a kép a “Posted late”, azaz késve posztolva címkét fogja megkapni.

Miután közzétetted a BeReal-ed, böngészhetsz barátaid képei között és megnézheted, hogy mit csinálnak épp. Minden más közösségi platformmal ellentétben itt nincs lehetőség mások képeit kedvelni - ha egy bejegyzésre reagálni szeretnél, akkor reakciószelfit kell készítened, vagy hozzászólást kell írnod.

Még egy fontos szabály van: Az alkalmazást minden esetben tudod használni, azonban, ha elsunnyogtad az aznapi posztolást, nem láthatod mások BeReal képeit.

Miben rejlik a BeReal sikere?

A BeReal tartalma hétköznapinak tűnhet, de igazából pont ez a lényege. Egyelőre nem az influencerekről vagy a hirdetésekről szól - barátoknak és ismerősöknek lett létrehozva. Sőt mi több, a BeReal szerződési feltételei kifejezetten tiltják az alkalmazás hirdetési vagy kereskedelmi célú használatát. Ma már nem gyakran találkozni ilyennel, ugye?

És talán ebben is rejlik a BeReal vonzerejének egy része, hiszen a felhasználóknak már szinte felüdülés egy olyan alkalmazás használata, ahol nem találkoznak reklámokkal.

Kedvet kaptál hozzá? Mutatjuk, hogyan vághatsz bele!

  1. Hozz létre egy fiókot
    A BeReal alkalmazás elérhető iOS-el és Androiddal rendelkező felhasználók számára is. A fiók létrehozásához letöltés után meg kell adni a telefonszámot, a teljes nevet, születésnapot és természetesen egy felhasználónevet is.

  2. Lépj kapcsolatba barátaiddal
    Bejelentkezés után lehetőség lesz szinkronizálni a telefonban lévő névjegyeket, így könnyebben megtalálhatod ismerőseidet az alkalmazásban.

  3. Készítsd el az első BeReal-ed
    A fiók létrehozása után a BeReal egyből fel fog kérni arra, hogy készítsd el az aznapi képedet. Kattints az értesítésre, majd két percen belül teljesítsd a kihívást.

  4. Írj hozzá egy rövid leírást, majd oszd meg a fényképet
    A caption megadása után lehetőséged lesz kiválasztani, hogy mindenkivel meg szeretnéd osztani a képet, vagy csak ismerőseiddel. Ha végeztél, kattints a “Send” gombra a posztoláshoz!

  5. Kezdj el felfedezni
    Miután megosztottad az első BeReal-ed a “Discovery” részben böngészhetsz mások posztjai között. A bejegyzésekre selfie-vel, vagy kommentel reagálhatsz.

BeReal és a TikTok Now

A BeReal robbanásszerű növekedése miatt a legtöbb közösségi média oldal igyekszik lépést tartani, így nem titok, hogy az Instagram is teszteli már a Candid Challenges funkcióját.

A TikTok azonban gyorsabb volt az Instagramnál és elindított egy új funkciót, amit a BeReal klónjának is lehetne nevezni.

Azt már megszokhattuk, hogy más platformok másolják a TikTokot és ez a legutóbbi frissítés volt az első alkalom, hogy a népszerű alkalmazásnak kellett felzárkóznia máshoz.

A TikTok Now lényegében csak néhány dologban tér el a BeReal-től:

  • Több időt hagy a megosztásra: A BeReal mindössze két percet ad a felhasználóknak a képek elkészítésére és közzétételére, míg a TikTok három percet.
  • Fénykép, vagy videó készítése: Míg a BeReal csak képet enged posztolni, addig a TikTokon van választási lehetőségünk: fényképet, vagy 10 másodperces videót készíthetünk.

Te mit gondolsz a BeReal-ről? Kipróbálnád? Írd meg kommentben!