haladó tipp 2024.09.06., péntek
5 perc

Nem kertelünk minket aggodalommal tölt el a Meta hirdetések célzásának jelenlegi iránya. Éppen ezért a célunk az, hogy segítsük megérteni, mi a helyzet most és merre tartunk, hogy valamelyest felkészülten fogadhassuk a jövő változásait.

Szögezzük le, a célzási inputok ma már sokkal kevesebbet számítanak, mint korábban. Sajnos a legtöbb felhasználónak egyszerűen fogalma sincsen arról, hogy hogyan működik a célzás a jelenlegi lehetőségek szerint. Többségében olyan opciókat állítanak be és változtatnak meg, amelyeknek kevés vagy semmi közük nincs a végeredményhez.

1. Érdeklődések, Viselkedések és Részletes Célzás

Először is, az Érdeklődések és Viselkedések ugyanabba a célzási kategóriába tartoznak, mint a Részletes Célzás. Azért említjük itt mindkettőt, mert a hirdetők gyakran félreértik, mit jelent a Részletes Célzás, és összemossák a remarketinggel, hasonmás célközönségekkel és demográfiai módosításokkal.

Ez a legrégebbi célzási módszer, mely lehetővé tette számunkra, hogy a célközönséget olyan specifikus érdeklődési körök alapján különítsük el, amelyek kapcsolódnak ahhoz, amit népszerűsítünk. Például lehetőségünk volt arra, hogy az online hirdetési tartalmak és termékek iránt érdeklődő embereket célozzunk meg. Ez a folyamat magabiztosságot adott, hiszen kezdetben az eredmények kézzelfoghatóak voltak. De a jelenlegi környezet nem ugyanaz, mint 10 évvel ezelőtt. Ezeknek a részleteknek az értéke már korántsem mérvadó.

Éppen ezért javasoljuk, szánj időt arra, hogy áttekintsd azokat az érdeklődési köröket és viselkedéseket, amelyek alapján célozni szoktál. Hidd le, találkozni fogsz pontosakkal, elavultakkal és véletlenszerűekkel is. Szűrd meg a látottakat és gondold át a folyamatot.

Ha a brit tudósok nem is, de az amerikai szakemberek utána jártak a témának. A North Carolina State University 2022-ben végzett tanulmánya szerint az érdeklődési körök és viselkedések alapján végzett célzások 30%-a pontatlan vagy irreleváns. Ezek a kategóriák messze nem tökéletesek. Ennek megfelelően kellene őket kezelnünk.

Feltételezzük, hogy amikor részletes célzást alkalmazunk, hirdetéseink olyan embereket érnek el, akik érdeklődnek vagy közvetlen tapasztalattal rendelkeznek az adott termékkel, szolgáltatással kapcsolatban, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. A Meta látszólag véletlenszerű elköteleződésekből von le következtetéseket, amelyek sokkal kevésbé jelentőségteljesek.

Ez egy súlyos tényező. Nem új, mégis a hirdetők gyakran meglepődnek vagy teljesen tudatlanul fogadják a létezését. Amikor konverziókra, hivatkozáskattintásra vagy érkezésioldal megtekintésekre optimalizálunk, és részletes célzási inputokat adunk meg, az Advantage Részletes Célzás automatikusan be van kapcsolva. Áh felejtsd el, nem lehet kikapcsolni.

Ez azt jelenti, hogy a hirdetéseink elérhetik azokat az embereket is, akik nem tartoznak az általunk megadott érdeklődési körökbe vagy viselkedési mintákba, ha ez javítja az eredményeket. A közönségünk tehát kibővül akaratunktól függetlenül.

A nehézség az, hogy nem tudjuk pontosan, hogy mennyire tágul az a bizonyos kör, illetve a költségvetésünk mekkora része kerül felhasználásra az általunk megadott érdeklődési csoportokon belül, ahogy az azon kívül eső emberek elérésének lehetősége is bizonytalan információ.

Bár nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy az érdeklődési célzásnak már semmi jelentősége nincs, mindenképp kérdéses, mennyire van pozitív hatása.

Lényeg: Nem azt állítjuk, hogy nem lehet jó eredményeket elérni részletes célzással, azonban kérdéses, hogy ezek a sikerek mennyiben köszönhetők a kiválasztott érdeklődési és viselkedési mintáknak.

2. Hasonmás célközönségek
 

Az érdeklődési célzáshoz hasonlóan a hasonmás célközönségek sem újdonságok. Amikor bevezették őket, a hasonmás célközönségek fejlesztést jelentettek az érdeklődési alapú célzással szemben. Az ügyfelek érdeklődése helyett a Meta megtalálta azokat az embereket, akik a leginkább hasonlítanak az ügyfeleinkre.

Bár korábban relevánsak voltak, kérdéses, hogy még ma is azok-e. 

Ismét egy homályos helyzet áll fenn a megadott paraméterekkel kapcsolatban. Amikor konverziókra optimalizálunk, az Advantage Hasonmás Célzás automatikusan be van kapcsolva, és ezt sem lehet kikapcsolni.

Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott hasonmás célközönség százalékán túl is elérhetünk embereket. Ismét csak nem tudjuk, hogy mennyire bővül, és nem tudjuk, hogy a költségvetésünk mekkora része fordítódik a kibővített célközönség elérésére, ahogy a konkrét eredmények százalékos bontásával sem fogunk találkozni. Kísértetiesen hasonló az előző értekezésünkhöz, nemde? 

3. Advantage+

Tegyük fel, hogy a meglévő ügyfeleink alapján történő hasonmás célközönségek használata helyett Advantage+ Célközönséget használunk javaslatok nélkül. A Meta olyan eszközöket használ majd, mint a pixel megléte, konverziós adatok és korábbi hirdetéseinkkel való elköteleződés, hogy meghatározza, kik kerüljenek be a célközönségünkbe.

Bár megadhatunk célzási inputokat, meglehetősen egyértelmű, hogy a Meta nem tartja ezt szükségesnek. Ha egyedi célközönségeket, hasonmás célközönségeket, részletes célzást, maximális életkort vagy nemet választunk ki, ezek ismételten csak javaslatként kerülnek felhasználásra a közönség számára. 

Ha az eredeti célközönséget szeretnénk használni, figyelmeztetést kapunk, hogy biztosak vagyunk-e a döntésünkben. Természetesen statisztikával is próbálja aláásni a tervünket, ugyanis közli velünk, hogy a Meta tesztjei szerint akár 33%-kal is javítani tudjuk eredményeinket, ha inkább az Advantage+ Audience megoldást választjuk. Oké, az tiszta sor, hogy a Meta érdeke, hogy jobb eredményeket érjünk el ezekkel a módszerekkel, azonban neki a költség / teljesítménybeli cél a lényeg és nem a valós minőség és mennyiség.

4. Remarketing

A remarketinget akkor érdemes használni, ha van egy egyedi üzenetünk egy nagyon specifikus célcsoport számára, amely csak nekik releváns. Ilyen kampány hiányában ez a megoldás egyszerűen nem tűnik megtérülőnek.

Mennyire fontos mindez?

Reméljük, hogy ez a bejegyzés legalább egy újfajta szkepticizmust ültetett el fejedben a mai hirdetésekkel kapcsolatosan. Ez az összefoglaló nem az Advantage+ Célközönség és az eredeti célközönség össze méréséről szólt. Inkább arról, hogy mindegyik megoldásnál találkozhatunk véletlenszerű kibővítéssel a Meta részéről.

Ha nagyszerű eredményeket érsz el bizonyos érdeklődési körökkel, az részben az érdeklődési körök használatának köszönhető lehet, de valószínűleg a kibővített célközönség játszik nagyobb szerepet. Nem tudjuk biztosan. A lényeg az, hogy az általad megadott inputok valószínűleg nem a fő vagy egyetlen oka a tapasztaltaknak.

Ezért szeretnénk, ha kevesebbet aggódnál az egész folyamat kapcsán. Ne ragaszkodj nagyon egyikhez sem, csak próbáld meg megtalálni a számodra helyes kombinációt. 

A hirdetők gyakran babonásak. Még ha tudjuk is, hogy amit csinálunk, nem azért hoz nagyszerű eredményeket, nem akarjuk megbolygatni a rendszert. És ez teljesen rendben van.

Íme pár ökölszabály:

  • Nagyon kevés helyzetben kerühleted el, hogy a részletes célzás és hasonmás célközönségek ki legyenek terjesztve. Azokban az esetekben, ahol ez még nem kötelező, automatikusan ki lesz terjesztve, de ezt még ki tudod kapcsolni. Természetesen a Meta rád fog szólni, hogy ne tedd.
  • Amikor konverziókra (és néha hivatkozáskattintásokra vagy érkezésioldal megtekintésekre) optimalizálsz, hirdetéseid azoknak az embereknek is megjelenhet, akik nem tartoznak az általad megadott érdeklődési körökbe vagy hasonmás célközönségekbe.
  • A célzás alapértelmezett megközelítése az Advantage+ Célközönség. A Meta nem akarja, hogy eredeti közönségeket használj, és minden módon megpróbálja visszaszorítani.
  • Az Advantage+ Célközönség használatakor, minden megadott érték és opció csupán javaslat a Meta számára.
  • Ha értékesítési kampányt hozol létre, alapértelmezésként az Advantage+ Vásárlás megoldásal fogsz szembesülni, amely gyakorlatilag semmilyen célzási inputot nem igényel. Ez az, amit a Meta szeretne, hogy használj.

Ami biztos

A célzási beállításaink sokkal kevesebbet számítanak, mint valaha, ami még fontosabb, hogy a Meta látszólag nem is kíván velük foglalkozni. Vagyis ezen tendencia alapján lassan eljutunk oda, hogy minden opció teljesen eltűnik.

Amibe beleszólhatsz

- Teljesítménybeli cél: Gondold át, ez talán a legnagyobb hatással bíró tényező. Akár kibővített közönséget használsz, akár Advantage+ Célközönséget, az algoritmus célja, hogy megtalálja azokat az embereket, akik a kívánt műveletet végrehajtják, a teljesítménybeli cél alapján. Ez magában foglalja azt a konverziós eseményt is, amelyet kiválasztottál.

Az, hogy mit határozol meg célként, drasztikusan befolyásolja, hogy ki látja a hirdetésedet. A Meta célja az lesz, hogy segítsen elérni azt az eredményt, amit szeretnél.

- Hirdetési szöveg, kreatív és ajánlat: Gyakran elhangzik az állítás, hogy ma már a hirdetés végzi el a célzást. Bár nem tudjuk, hogy ez szó szerint igaz-e, a lényeg változatlan. A hirdetéseid továbbra is célzást végeznek, közvetve a megadott szövegek, képek és mondandó alapján.

Segítségre lenne szükséged, vagy kiszerveznéd a munkát?
Várjuk megkeresésed! PPC csomagajánlatok.