2019.02.15., péntek
1 perc

Több millió felhasználó tűnt el nyomtalanul az Instagram-ról a napokban.

Több millió felhasználó tűnt el nyomtalanul az Instagram-ról a napokban. Azaz pontosítva: valószínűleg nem valóságos személyek fiókjai kerültek törlésre, hanem nagy eséllyel az Instagram-botok estek a nagyszabású tisztogatás “áldozatául”. Van, aki sajnálhatja, mert követői száma több ezerrel, vagy akár millióval lett kevesebb, de akad, akinek valószínűleg mindez fel sem tűnt ezidáig.

Február 13-án feltehetően eljött az, amiről addig korábban csak pletykáltak, illetve maga az Instagram is felvetette: ki fogják takarítani a platformot. Azaz törlésre kerülhetnek azok a felhasználók, lájkok, hozzászólások, melyek nem “tiszta”, természetes körülmények között születtek, hanem valószínűsíthetően egy harmadik féltől származó szoftver, program, mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatáshoz köthetők, illetve megszegték az Instagram használatának feltételeit.

A február 13-i eset és a korábban megpedzett akció összemosása persze eddig még csak pusztán összeesküvés-elméletnek tűnik, hiszen az Instagram nem erőstítette meg, csupán azt közölte a Twitteren keresztül, hogy észlelték a problémát, és dolgoznak a kijavításán.


A botok eltávolítása érzékenyen érintett több celebet is, Ariana Grande és Selena Gomez követőtábora milliós nagyságrendekkel esett vissza.

Az esettel kapcsolatos hivatalos infókat mi is kíváncsian várjuk, és hozzátesszük: nem is igazán vagyunk szomorúak a történtek miatt. :)