2018.03.26., hétfő
3 perc

Valószínűleg sokan nem tudnak róla, de a Facebook rendelkezik egy kimondottan hasznosnak tűnő funkcióval: néhány kattintással letölthetővé válik egész eddigi tevékenységünk és egy tömörített fájlban megkaphatjuk az általunk közzétett, illetve rólunk tárolt információkat - bár a ZIP fájl mérete vélhetően elég terjedelmes helyet foglal majd.

Ez a lehetőség jól jöhet, ha valamiért azt fontolgatjuk, hogy nem kérünk a közösségi oldal további szolgálataiból, de azért eltennénk a fiókba eddigi Facebook-életünket. Vagy csak szimplán szükségét érezzük, hogy ne csak a világhálón, hanem a számítógépünkön is tárolva legyenek korábbi posztjaink, üzenetváltásaink, fotóink, videóink, mások bejegyzései, névjegyadatunk módosításai, vagy az összes jelenlegi és volt ismerősünk listája. Múltidézésnek sem utolsó elgondolkodni azon, hogy kitől miért váltunk meg Facebook-pályafutásunk során…

Arra sajnos nincs lehetőségünk, hogy konkrétan kiválasszuk, mire van szükségünk az adatok közül, szóval egy kellemes zene mellett akár órákat is eltölthetünk az adatállomány feltérképezésével.

Na, de hogyan?

Ha érdekel, hogyan juthatsz hozzá saját Facebook-csomagodhoz, mutatjuk a lépéseket:

  1. Saját fiókodon belül menj az Általános beállítások menüpontra, majd kattints/koppints a "Tölts le egy másolatot a Facebookon tárolt adataidról" szövegre.


     
  2. Ez egy új oldalra visz, ahol az „Archiválás indítása” megnyomása után ismét szükség lesz a jelszavadra, majd újra meg kell erősítened, hogy szeretnéd letölteni az anyagot, illetve Zuckerbergék is figyelmeztetnek, hogy ez hosszabb menet lesz, mint egy általános kör a Facebook-on.


  3. Ezután értesítést kapsz arról, hogy az adataid között szereplő e-mail címedre fog érkezni az elérési link, amint elkészült az anyag. De ez – ahogy említettük – több órát is igénybe vehet.


Érdemes rögtön ellenőrizni a mailjeidet, mert a Facebook azonnal küld ide is egy értesítést, amiben figyelmeztet, hogy a letöltés biztonsági okokból csak néhány napig lesz elérhető, ezután újra kell kezdened az egész folyamatot, ha ismét hozzá szeretnél jutni az adataidhoz.


Amint a Facebook megüzeni, hogy elkészült a csomagod, a kapott linkre kattintva el is indíthatod a letöltést, melyet egy ZIP fájlban fogsz megkapni. Kicsomagolás után mutatjuk, mi mindent találhatsz:

Alkalmazások: az összes játék és alkalmazás, amihez a Facebookon keresztül kapcsolódtál.
Check-Ins: az összes hely, ahonnan bejelentkeztél.
Chat: az összes beszélgetés, amit valaha a Facebook folytattál – (úgy sejtjük, hogy ez a leghosszabb az összes adat közül :).
Követők: az összes ember, aki követ vagy követett.
Barátok: törölt és tiltott személyek is megjelennek.
IP címek: az összes IP cím, ahonnan bejelentkeztél a profiloddal.
Képek és videók: az összes kép és videó, amit közzé tettél az üzenőfaladon.

Tipp: egy bögre kakaó az adatok elemzéséhez!