info tipp 2022.03.10., csütörtök
1 perc

A napokban felröppent egy hír, miszerint a Facebook új megjelenést tesztel asztali verzióban. Gyors blogunkban beszámolunk az újításról és saját tapasztalatinkról is, hiszen Nálunk is megjelent a teszt változat.

A Facebook nagyjából 2 éve kezdett bele egy nagyszabású átalakításba, mely során nyitottak a letisztultabb megjelenés és a felhasználóbarátabb platform felé, így búcsút vettek a régi idők dizájnjától.

2018
 

2016
 

Nemrég kezdték el tesztelni a legújjabb asztali verziós megjelenésüket, melyet azzal indokoltak, hogy az egyszerűbb keresés érdekében az összes navigációs eszközt egy helyre helyeztek át.

Első ránézésre kicsit zsúfoltnak tűnik, azonban ez nem is csoda, hiszen majdnem az összes navigációs eszköz átkerült bal oldalra. Mi hirtelen azt sem tudtuk hova kattintsunk a funkciógombok tengerében. 

Tipp: Ha figyelünk a menüpontok bezárására, akkor a káosz is elkerülhető és egyszerűen megtalálhatjuk a keresett opciókat.

Megtalálható a fő menüben egy 3x3 rács gomb, melyre rákattintva egy komplex almenühöz jutunk el. Itt találjuk például az események, az ismerősök és a csoportok parancsikonokat is. Továbbá itt tudunk létrehozni tartalmakat is.

Egyenlőre nehéz megszokni, hogy jobb felülről eltűntek a legfontosabb funkciók, mint például az üzenetküldés. A Twitter és a Gmail is többnyire balra helyezte el navigációs lehetőségeit, viszont az említett platformok közel sem rendelkeznek annyi parancsikonnal, mint a Facebook.

Még érdemes említést tenni arról, hogy az új asztali verziós dizájn nem igazán van összhangban a mobil alkalmazással. Hiszen a navigációs sáv alul található, míg a kezdőlapon az üzenetküldési és keresési opció jobb sarokban.

Úgy néz ki, hogy a bemutatott menü elrendezés egyenlőre tesztelési folyamatban van, szóval még közel sem biztos, hogy nem fognak rajta csiszolni. Kíváncsian várjuk, hogy marad-e ez a desktop megjelenés!

Források: