info tipp 2023.01.30., hétfő
5 perc

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret nyer, egyik legnagyobb úttörője a nemrég megjelent ChatGPT, de vajon milyen jövő áll előtte? A cég nemrég jelentette be, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata, a Microsoft befektetőjük lett és közös munka is várható velük. A szolgáltatás nagy sikere ellenére, azért nem tökéletes és még rengeteg fejlesztés áll előtte.

De mi is az a ChatGPT?

Ha még nem hallottál a ChatGPT-ről, a San Francisco-i székhelyű OpenAI vállalat mesterséges intelligencia chatbotjáról, íme egy gyors bevezető mindenről, amit az új programról tudnod kell.

A ChatGPT egy mesterséges intelligencia, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy eredeti szöveget generáljon. Kérdéseket tehetsz fel, kreatív felkéréseket adhatsz neki, rengeteg különböző dolgot generálhatsz vele - a versektől kezdve a dalokon át az esszékig és a novellákig.

Mikor jelent meg a ChatGPT, és honnan jön?

A ChatGPT-t az OpenAI hozta létre, és tavaly novemberben indult el. A részben Elon Musk által alapított OpenAI egy olyan szervezet, amely a mesterséges intelligencia kutatásával és fejlesztésével foglalkozik. Az OpenAI-t Sam Altman vezérigazgató vezeti, aki egyben a szervezet egyik alapítója is.

A ChatGPT válaszai mindig helyesek?

Röviden nem. Valójában a platform arról ismert, hogy sok mindent kitalál, és a válaszai gyakran tévesek lehetnek. Ha azt tervezed, hogy a ChatGPT-re támaszkodsz egy esszé vagy cikk megírásakor, akkor mindent, amit mond, ellenőrizned kell. Ha részletesebben érdekel mi is az a ChatGPT olvasd el blogunkat a témában.

A nagy sikerre való tekintettel rengeteg kérdés merül fel a ChatGPT jövőjéről.

ChatGPT Pro: Early Access felhasználók tapasztalatai

Az OpenAI fontolgatja a ChatGPT prémium verziójának elindítását, amely jobb teljesítményt kínál. Az OpenAI a Discord szerverén bejelentette, hogy hamarosan bevezetheti népszerű, mesterséges intelligenciával működő chatbotjának, a ChatGPT-nek a fizetős pro verzióját.

A bejelentés szerint a ChatGPT pro verziója gyorsabb és megbízhatóbb lesz.A ChatGPT Pro előnyei a következők lesznek:

  • Nincsenek kimaradások, szerver leállások
  • Gyorsabb beszélgetés a robottal
  • A szokásos napi üzenet mennyiség legalább 2-szerese

A ChatGPT Pro ára havonta 42 USD, jelenleg korai hozzáférési szakaszban van, még szűk körben érhető el. Bár az OpenAI részéről nincs hivatalos bejelentés, a ChatGPT Pro várólistára feliratkozott felhasználóknak egy felugró ablak jelenik meg, amely a prémium szolgáltatásra való feliratkozásra invitálja őket.

Az alábbi tweetben látható felugró ablakban a ChatGPT Pro ára. Nem tudni, hogy a több országban történő bevezetéskor változni fog a szolgáltatás ára.

Az OpenAI hivatalosan nem jelentette be, hogy ez egy teszt, és nem adott tájékoztatást azon túl, amit a felhasználók a felugró üzenetben látnak. Egy Zahid Khawaja nevű fejlesztő, aki a projekteken dolgozik, megosztott egy videót, amely bemutatja a pro verzió működését asztali és mobil eszközökön egyaránt. Amint azt Khawaja videója is mutatja, a ChatGPT Pro jelentősen gyorsabb, mint az ingyenes verzió:

Az alapverzió továbbra is ingyenes marad?

Függetlenül attól, hogy az OpenAI megvalósítja a ChatGPT Pro-t, a vállalat nem ígéri, hogy mindig lesz ingyenes verziója. A ChatGPT ma elérhető változata egy ingyenes kutatási verzió.

Más szóval, mindannyian béta tesztelők vagyunk ahhoz, amiből elkerülhetetlenül fizetős termék lesz. Az OpenAI alapítója, Sam Altman szerint a ChatGPT-t fizetőssé kell tenni a fejlesztési költségei miatt:

A befektetői finanszírozás lehetővé teszi az OpenAI számára, hogy a ChatGPT működtetésének költségeit finanszírozza, de a befektetők a pénzük megtérülését várják. Az olyan óriásvállalati támogatóktól, mint a Microsoft, az OpenAI-ra jelentős nyomás nehezedik, hogy nyereséget termeljen.

A Microsoft és az OpenAI

A Microsoft kiterjeszti az OpenAI-ba történő több milliárd dolláros befektetését a fejlesztés felgyorsítása, a mesterséges intelligencia tökéletessé tétele és mindenki számára elérhetővé tétele érdekében. A Microsoft folytatja partnerségét az OpenAI-al, a ChatGPT alkotóival, egy új, többéves, és sok milliárd dolláros befektetéssel, amelynek célja a mesterséges intelligencia technológiai fejlesztésének felgyorsítása.

Ez a lépés a Microsoft korábbi, 2019-es és 2021-es beruházásaira épül, és lehetővé teszi, hogy a két vállalat egymástól függetlenül használja a közösen fejlesztett fejlett AI-technológiát. A partnerség egyik fő célja az AI demokratizálása és mindenki számára elérhetővé tétele. A Microsoft ezt a célt három módon kívánja elérni:

  • Szuperszámítógépek felsőkon: A Microsoft több erőforrást fog fordítani speciális szuperszámítógépek létrehozására és használatára, hogy felgyorsítsa az OpenAI kutatásait.
  • Új AI-élmények: A Microsoft az OpenAI modelljeit fogyasztói és vállalati termékeiben fogja használni, és új digitális élményeket fog létrehozni az OpenAI technológiájának felhasználásával.
  • Exkluzivitás: A Microsoft Azure a vállalat egyetlen felhőszolgáltatójaként az OpenAI összes forgalmát fogja lebonyolítani.

Ettől függetlenül a Microsoft Azure-nak nevezett programja 2016-os bevezetése óta azon dolgozik, hogy legyen egy mindenki számára elérhető mesterséges intelligencia. A Microsoft és az OpenAI együtt egy lépéssel közelebb kerültek ennek az elképzelésnek a megvalósításához.A Microsoft és az OpenAI közötti partnerség máris lenyűgöző eredményeket hozott, többek között a GPT-3, az egyik legfejlettebb természetesnyelv-feldolgozó modell kifejlesztését.

Ez az új befektetés biztosítja, hogy a vállalatok továbbra is kitolhassák a mesterséges intelligenciával elérhető lehetőségek határait. Egy tweetben a Microsoft vezérigazgatója, Satay Nadella szerint a vállalat "biztonságosan és felelősségteljesen" folytatja küldetését:

Érdekes módon a bejelentésben nem esett szó a Microsoft Bing keresőmotorjáról, annak ellenére, hogy a pletykák szerint hamarosan, talán már márciusban, chatbot funkcióval bővül.

A pletykát eredetileg közlő “The Information” korábban azt állította, hogy a Microsoft az OpenAI technológiájának integrálását tervezi a jelenlegi szoftverébe, olyanokba mint a Word a Powerpoint vagy az Outlook.

Az Microsoft 365 és a ChatGPT jövője

A korábban Office néven ismert Microsoft 365 felhasználói hamarosan képesek lehetnek arra, hogy a szoftver segítségével egyszerű utasításokkal szöveget generáljanak - mondta el egy meg nem nevezett forrás a “The Information” lapnak.

Ez a lépés javíthatja a hatékonyságot és a termelékenységet, mivel a felhasználók gyorsabban és pontosabban végezhetik el a feladataikat. Az OpenAI chatbot-technológiájának egyik fő jellemzője, hogy képes a felhasználókat a nyelv feldolgozásban segíteni. A Microsoft Wordben például a ChatGPT segíthet a felhasználóknak pontosabban és kevesebb hibával írni, hogy gépelés közben alternatív szavakat és kifejezéseket javasol.

Emellett hosszú dokumentumokat is összefoglalhatna, és kiemelhetné a kulcspontokat, megkönnyítve a felhasználók számára az információk megértését és elemzését. A Microsoft a ChatGPT-t az Outlookban is alkalmazhatja az e-mailekre adott válaszok megírására vagy az e-mail üzenetek összefoglalására. Ez a termelékenység javulását ígéri. A ChatGPT beépítése a Microsoft szoftverekbe azonban számos kihívást és aggályt vet fel.

A Microsoft mérnökei és kutatói a jelentés szerint már több mint egy éve dolgoznak az e-mailek és dokumentumok írásához testreszabott mesterséges intelligencia eszközök kifejlesztésén. Ezt úgy érik el, hogy az OpenAI gépi tanulási modelljeit használják az ügyfelek magánadatain.

A ChatGPT alkalmazása a keresési eredmények Outlookban történő visszaadására egy korai pillantást vethet arra, hogy a Microsoft hogyan fogja beépíteni a technológiát a Bingbe. A Microsoft azt tervezi, hogy a Bing keresőmotorját a ChatGPT mesterséges intelligenciájával bővíti és ez akár már egy már márciusban megjelenő frissítésben felbukkanhat.

Forrás: Microsoft & OpenAI Extend Deal To Make AI Accessible To Everyone