info tipp 2023.07.24., hétfő
7 perc

Úgy tűnik, hogy a ChatGPT veszít kezdeti fényéből, ugyanis a legfrissebb adatok szerint a használata és az iránta kialakult magas érdeklődés az utóbbi időben hanyatlásnak indult.

Na de mi lehet az oka? 

Kicsit mélyebbre ástunk a témában és megtudtuk, hogy néhány régi felhasználó panaszkodott az OpenAI GPT-4 teljesítménye miatt és ennek hangot is adtak. Egyesek "lustábbnak" és "hülyébbnek" nevezték a modellt a korábbi gondolkodási képességeihez képest. Egyre gyakrabban ad értelmetlen válaszokat és több hibát vét, mint néhány héttel ezelőtt.

Az OpenAI azonban tagadja a ChatGPT szándékos leminősítését, és azt tweeteli, hogy "minden új verziót okosabbá teszünk".

Pontos, drága, gyors és hibás?

Az OpenAI GPT-4 modellje az év elején vált felkapottá! Olyan képességekkel rendelkezik, amit korábbi társai nem tudnak. Azonban lassabb és drágább is, mint a többi modell.

A GPT-4 ugyanis: 

  • Biztonságosabb és hasznosabb válaszokat ad. 
  • Szélesebb körű általános ismereteinek és problémamegoldó képességének köszönhetően nagyobb pontossággal oldja meg a bonyolult problémákat. 
  • Kreatívabb és együttműködőbb. 
  • Képes képeket fogadni és értelmezni bemeneti oldalról.
  • Feliratokat, osztályozásokat és elemzéseket is készíthetsz vele.
  • Több mint 25.000 szónyi szöveg kezelésére képes. 
  • Fejlett érvelési képességgel rendelkezik.

Jól hangzik ugye? Az OpenAI tovább szeretné gondolni a GPT-4-et. Egyes feltételezések szerint az egyetlen hatalmas GPT-4 modell fejlesztése helyett több kisebbet szeretne létrehozni, amelyek egy adott témára összpontosítanak.

Ez a szakértői keveréknek (Mixture of Experts, MOE) nevezett megközelítés csökkentené a rendszer költségeit, miközben egyetlen gigantikus modellhez hasonlító képességet tudna biztosítani.

A GPT-4 speciális, kisebb, szűk feladatokra összpontosító modellekre való felosztásával az OpenAI egy nagy nyelvi modell előnyeit élvezhetné.

Az OpenAI válasza a panaszokra

Miután az emberek panaszkodtak a GPT-4-re, Peter Welinder, az OpenAI termékfelelőse a Twitteren megvédte a modellt.

“Nem, nem tettük butábbá a GPT-4-et. Épp ellenkezőleg: minden új verziót okosabbá teszünk az előzőnél. Jelenlegi hipotézis: Amikor többet használod, olyan problémákat veszel észre, amelyeket korábban nem láttál.” - írta Peter Welinder.

Peter ragaszkodik ahhoz, hogy a modell minden új kiadása intelligensebb, mint az előző verzió, és hogy egyetlen fejlesztésükkel sem tették “butábbá” a GPT-4-et!

Csökkenő felhasználó bázis

A felhasználók által tett panaszok a ChatGPT hanyatló képességeivel kapcsolatban a webhely forgalmának csökkenését eredményezték. Ennek eredményeképpen a letöltések száma is redukálódott

A Similarweb internetes elemző cég adatai azt mutatják, hogy júniusban a globális webhely látogatások száma májushoz képest közel 10%-kal csökkent.

A Sensor Tower adatai alapján pedig az iPhone-ra való alkalmazás letöltése is lecsökkent a június eleji csúcs elérése óta.

Ezekből az adatokból arra következtethetünk, hogy az AI iránti kezdeti lelkesedés idővel alábbhagyott. Valószínűleg más tényezők is, például a tanév vége és a ChatGPT szabályozásával kapcsolatos aggodalmak is szerepet játszhatnak az érdeklődés iránti visszaesésben. 

A felhasználók félnek, hogy az olyan chatbotok, mint amilyen a ChatGPT is, hamis vagy helytelen információkat adnak át. A vállalatoknál pedig fennáll annak a veszélye, hogy az AI használatával kiszivárognak a bizalmas üzleti információk, ha bekerülnek a chatbotba. 

Zárógondolat

A kezdeti lelkesedés és a rengeteg felhasználó ellenére úgy tűnik, hogy még is csökkenésnek indult az OpenAI által kifejlesztett ChatGPT iránti kereslet.

A ChatGPT-vel kapcsolatos panaszok rávilágítottak arra, hogy bármilyen fejlettek is ezekhez a modellekhez hasonló rendszerek, hiányzik belőlük az emberi kontextus, a józan ész és az érvelés képessége.

Ennek ellenére óriási előrelépésnek számít az amit az OpenAI vállalatnak sikerült elérnie, még akkor is, ha olykor porszem kerül a gépezetbe. A jövőben a fejlesztőknek megoldást kell találnunk a panaszok kezelésére. 

Kíváncsian várjuk, hogy milyen új innovációval állnak majd elő! Addig is legyünk türelmesek és adjunk egy kis időt a ChatGPT fejlesztőinek, hogy kijavítsák hibáikat.

Forrás: Is ChatGPT Getting “Dumber”? Usage Drops As Users Complain