2018.09.25., kedd
3 perc

Napjainkban mi sem egyszerűbb, mint az interneten utánajárni az igazságnak, ma már kérdéseinkre legtöbbször ott keressük és kapjuk is a választ.

A Google a legnépszerűbb platform (egy felmérés szerint globálisan a keresések 90%-a ott történik), ezért mutatunk néhány egyszerű keresési trükköt, melyekről eddig lehet, hogy nem is tudtál - használatukkal azonban rengeteg időt spórolhatsz, és alkalomadtán még akár az ismerősök előtt is villanthatsz egy nagyot. :)

Ha egy finom kávét innál, de nem tudod, hogy hol, elég ha beírod a “kávézó a közelben” kifejezést, és máris szembe találod magad az adott desztináció legjobb beülős helyeivel. Ha átkattintasz a térképre, akkor pedig térben is látod az összes találatot, könnyítve a tájékozódást.

Google keresés

Amennyiben kihagytad szeretett csapatod legutóbbi meccsét, természetesen nyugodtan felmehetsz egy sporttal foglalkozó portálra az eredményért, de még egyszerűbb, ha csak beütöd a Google keresőjébe a kedvenced nevét és az ellenfelet. Varázsütésre ott van minden, kattintás után pedig kicsit részletesebben is adatok. Az egyetlen szomorúság, hogy csak a “nagykutyáknál” működik mindez, a Telekom Veszprém legutóbbi, Barcelona elleni meccséről például már nem találunk így, egy szempillantás alatt infót.

Google keresés_kedvenc csapat

A képalapú keresés akkor jön nagyon jól, ha egy birtokodban lévő képfájlról tudnál meg többet. Például, hogy egyáltalán mit ábrázol, megtalálható-e nagyobb méretben, illetve, ha hozzá hasonló találatok után kutakodsz. Plusz egy tipp: ha valakinek gyanús a Facebook profilképe, húzd csak be ide, és kiderítheted, hogy honnan vadászta össze.

Google képalapú keresés

Mindenkivel előfordulhat, hogy hirtelen nem tudja, vagy pusztán csak nem akarja fejben átváltani a különböző mértékegységeket. És milyen igaza is van, hiszen minek fárasztaná magát, ha a Google úgyis pontosan megmondja? Az egyetlen hátrány, hogy ismerni kell a mértékegységek angol nevét, viszont legalább hamar megtudjuk, hogy hány liter sör fogyott, ha Londonban kapjuk a számlát.

google_mértékegységátváltás_keresés

Ez a módszer valutaárfolyamok csekkolására is kiváló, amennyiben a pénznemek közé a “to” szócskát írjuk.

Ha egyszerűen csak beírod egy bizonyos repülőjárát azonosítóját a keresőmezőbe, a Google minden fontosabb információt gyorsan kilistáz róla.

Ha érdekel, milyen tápértékkel bír egy általad választott étel, írd csak be (az angol formátumra reagál megfelelően a kereső), és értékekre lebontva kapod meg a választ.

google keresés_tápanyagérték

Éppen angol prezentáció előtt állsz, és egy olyan számot kellene kimondanod, ami még magyarul sem a legegyszerűbb? A Google-nek erre is van egy trükkje! Csak másold a keresőbe a karaktereket és tedd hozzá, hogy =english, aztán jöhet a magolás! :)

google keresés_számok helyes kiejtése

Ha sejted, hogy egy honlapon ott lehet, ami téged érdekel, de nem tudod,  vagy biztos benne, írd be például a következőt: site:interword.hu webfejlesztés. Így csak az adott weboldalon található, a kulcsszóhoz leginkább kapcsolódó találatokat dobja majd ki kereső. Ehhez szorosan kapcsolódik az, amikor nem egy adott oldalon, hanem bármely oldalon, de meghatározott helyen keresel, például egy kifejezést a címsorokban, vagy a szövegben. Így csináld: allintitle:[keresett szó] ; allintext: [keresett szó]

Előfordulhat, hogy megszűrnéd a keresést, mert a Google biztosan feldob majd olyan kapcsolódó találatokat, amire egyáltalán nincs szükséged. Ilyenkor csak írj egy kötőjelet (ha úgy tetszik, mínuszjelet) a kulcsszó végére, és így folyamatosan haladva, több kifejezést is kiiktatva egyre pontosabb találatokat kaphatsz.

Tipp: sokszor célszerű a Google trükköket angol nyelven alkalmazni, mert egy részük nem működik magyarul, illetve jó, ha a Chrome legfrissebb verziója fut a gépen - a kereső erre optimalizálja a bemutatott technikákat.