kezdő tipp 2021.08.10., kedd
3 perc

Te is mindig azt kívánod, hogy bárcsak egyből belecsaphatnál a blogírás közepébe? Több időd megy el azzal, hogy egy pár mondatos ütős bevezetést írj, mint a tartalom fő részével összesen? Ha benned is folyton az előző kérdések vetődnek fel, akkor van egy jó hírünk számodra: Most mutatunk Neked 7 trükköt, hogyan írj gyorsan, ügyesen figyelemfelkeltő bevezetést.

1. Kezdj egy érdekes statisztikával!

A statisztikák amellett, hogy felkeltik az olvasók figyelmét, alátámasztják az érvelés helyességét és könnyebben befogadhatóvá teszik a tartalmat. Az adatokat azonban nem elég csak bedobni, ismertesd őket sokkoló összehasonlításokon keresztül. Egy jó példa erre: “9 millió tonna műanyag ömlik az óceánba minden évben - ez nagyjából annyi, mintha a Föld összes tengeri és óceáni partszakaszát körbekerítenénk fél méterenként 5 darab, műanyag szeméttel tömött műanyag bevásárló zacskóval. “

Bónusz tipp: Használj infografikát vagy diagramokat! 

2. Tegyél fel rögtön egy személyes kérdést!

Egy kérdéssel indítani a legegyszerűbb megoldás arra, hogy megtedd az első lépést az olvasó elköteleződése érdekében. A kérdésbe fogalmazd bele a téma kulcsszavait is!

Néhány tipp, hogyan fogalmazz:

  • Kérdezd meg, hogy ő is szembesült-e már ezzel a problémával! Te is azzal szenvedsz, hogyan írj ütős blog bevezetést?
  • Vázolj fel egy általános szituációt a témával kapcsolatban, és kérdezd meg, hogy volt e már benne része! Te is jártál már úgy, hogy blogod bevezetését visszaolvasva, nem tudtad elképzelni, hogy ezek után más végig olvasta azt?
  • Kérdezz rá, hogy ő is szeretne e megoldást találni a blogban felvázolt problémára? Te is ütősebb bevezetésekkel szeretnéd kezdeni blogjaidat?

3. Meséld el, te hogyan oldottad meg a problémádat!

Ezzel a relatív egyszerű kezdéssel olyan érzést keltesz az olvasóban, mintha mesét mesélnél. A mesékben pedig már kezdetek óta hiszünk. A probléma és a bevált megoldás ismertetése meggyőzi az olvasót, hogy az ő problémája is megoldódhat hasonlóan. Sőt, ha a problémát és a megoldást is már az elején egyszerűen és röviden megfogalmazod, akkor Google is tudni fogja, hogy miről szól az oldalad. 

4. Vázolj fel álomszerű megoldásokat!

Követőid azért olvassák a tartamaidat, mert  problémáikra megoldást várnak tőled. Hitesd el velük, hogy benned bízhatnak. Tegyél fel egy kérdést, amibe belefogalmazod olvasód lehetséges vágyát: Mit szólsz, ha azt mondom, hogy tartalmaid előresorolását nem kell többé a szerencsére vagy a Google kedvére bíznod?

5. Szembesítsd őket!

Sokszor elég, ha csak felhívod követőid figyelmét arra, hogy mi az, amit rosszul csinálnak. Ezen kívül szükséges, hogy bátorítsd őket arra, hogy nem szégyen ismerni a hibáikat. Ha ezt a megoldást választod, ügyelj a kifinomult megfogalmazásra. Fontos, hogy ne kelts feszültséget az olvasóban. 

6. Vázold fel az elején, hogy miről is fognak olvasni!

Ez nem az a javaslat, amit legtöbbször javaslunk használni, de ha bajban vagy a bevezetés ötletek terén, mindig mentőövként szolgál: Egyszerűen csak fogalmazd meg a tartalmad fő témáját, illetve annak alpontjait. Ez a bevezetés is tartalmazni fogja a releváns kulcsszavakat, de ahogy utaltunk rá, ez egy unalmasabb megoldás fajta, ezért tényleg csak nagy szükség esetén vesd be, különben követőid nem fognak a bevezetésnél tovább olvasni. 

7. Bombázd őket kérdésekkel!

Problémáinkat sokféleképpen megfogalmazhatjuk. Egy eset megoldásaira több módon kereshetünk. Éppen ezért, ha sok olyan rövid kérdést fogalmazunk meg, amelyek olvasóink fejében előfordulhatnak, akkor nagyobb az esély, hogy betalálunk vele, és mindenki meg fogja találni azt, ami azonos az ő gondolatával. Nem beszélve arról, hogy ezzel számos kulcsszót felsorolunk.

Záró gondolat: 

Segítségünkkel elevenítsd fel ötleteinket minden tartalomgyártás alkalmával, ezzel spórolj magadnak időt, és legyen stresszmentes a blogírás. A változatos beveztések alkalmazása nemcsak számodra teszi élvezetesebbé a blogírást, hanem olvasóid is könnyebben fognak azonosulni veled és izgalmas tartalmaiddal. Ennek eredményeképpen a felhasználók magasabb elköteleződést mutatnak majd: többször kattintanak tartalmadra, és hosszabb időt töltenek az oldaladon. Ez pedig a Google számára is magas színvonalat tanusít. 

Forrás: 7 Ways to Write Blog Introductions Your Readers & Google Will Love