haladó tipp 2024.02.16., péntek
5 perc

A Meta hirdetések az utóbbi években gyorsan változtak, és ez számos gyakori célzási hibához vezetett. Ezek a vétkek nagyrészt a tudatlanság és a makacsság kombinációjából adódnak.

Be kell vallanunk, hogy hiányoljuk a “régi Facebook hirdetési pillanatokat” — mielőtt még a Meta vette volna át a teljes hatalmat a jól bevált rendszer felett. Korábban számos nagy sikert értünk el mikro-célzással, és nagyon élveztük mindazokat a lehetőségeket, amiket az optimalizáláson végzett beállítások jelentettek, hogy megtaláljuk, mi működik, és mi nem.

De változnak a dolgok, ahogy a technológia is, így szükség volt alkalmazkodnunk a Meta fejlettebb és korlátozóbb szabályaihoz. Nem tagadjuk, hogy az elején mi is óckodtunk az egésztől, de mára már látjuk a potenciált és az értéket az újdonság mögött. 

Ha most is célzási hibákat követsz el, valószínűleg az alábbi öt tényező valamelyikén akadhatsz fent. 

1. Kizárások helytelen használata

A kizárások helytelen használata két irányba mutathat. Nem létező kizárások vagy hiányos kizárások alkalmazása.

A kizárások használata alapvető módja annak, hogy elkerüld a pazarolt hirdetési költségeket. Ez egy lépés, amely gyakran kimarad a kezdő hirdetők részéről.

Bár használnod kell a kizárásokat, ellenben könnyen túlzásba is viheted a lista összeállítását. Nem ritka, hogy a hirdetők az összes jelenlegi ügyfelüket kizárják, amikor olyan terméket promóznak, amelyet hideg célközönség is megvásárolhat. Úgy tekintenek rá, hogy ez egy “külön új kampány”, és csak a teljesen új klienseknek szól.

Be kell látni, hogy ez egy badarság. Konkrétan a hirdető ilyenkor elszalasztja a lehetőségét annak, hogy a korábban bizalmat szavazott ügyfelek újra vásárolhassanak. Hiszen a megelégedett ügyfelek azok, akik a legnagyobb valószínűséggel vissza is fognak térni hozzánk. A kizárásuk óriási baklövést jelent.

2. Bővítési tudatlanság

Sok hirdető utálja hallani ezt, de a részletes célzási beállítások jelentőségüket vesztették. Ez nem azt jelenti, hogy el kell távolítani az összes célzási adatot, és teljesen széleskörűvé kell tenned a kampányodat (bár bizonyos esetekben érdemes kipróbálni), hanem fontos megérteni, hogy hiába kategorizálod a célzást, a rendszer ígyis-úgyis automatikusan bővíteni fogja a merítést, akár hagyományosan, vagy az Advantage+ opciót választottad. Utóbbinál természetesen ez még hangsúlyosabb!

3. Eredeti célközönség beállítások

Még mindig sokan ragaszkodnak az öreg iskolához, vagyis, hogy inkább maguk manuálisan állítják be a hirdetéseiket az Advantage+ Célközönséget kihagyva. Ilyenkor ugye felugrik az automatikus kérdés, hogy "Biztos vagy benne?", hiszen ez magasabb költségekhez vezethet, ami a Meta egy sajátos marketing csalija. 

Folytatva a cselekményt, beírnak néhány érdeklődési kört és demográfiai jellemzőt, melyek megtestesítik az ideális vásárlójukat. 

A fentiekkel semmi baj sincs, azonban érdemes látni, hogy mindeközben a teljesítménybeli cél, a kampány formája vagy a landing oldal konverziós mibenléte rányomja bélyegét a célközönség méretére. Vagyis magától kiterjesztődik, hiszen a rendszer érdeke, hogy minél több eredményt szállítson neked, minél olcsóbban. A javaslataidat pedig csak tanácsként fogja értelmezni és azok az emberek is látni fogják a hirdetéseidet, akik bőven kilógnak a megadott csoportból.

4. Túl szűk a konverziós célzás 

Sok hirdető kezeli a célzási beállításokat úgy, mintha még mindig a régi Facebookot használnánk. Nincs jobb példa erre, mint amikor bármilyen típusú konverzióra optimalizálnak.

Volt idő, amikor kritikus lépés volt a célzás kiválasztása. Olyan kérdéseken morfondíroztunk, mint:

  • Melyik érdeklődési kört válasszunk?
  • Milyen hobbikat, demográfiai adatokat állítsunk be?
  • Hasonmás célközönséget vagy egyedi közönséget használjunk inkább?

Azonban a Meta megjelenése óta, a konverziókra optimalizálás során a részletes célzási adatok megadása már nem olyan fontos, mint régen, ez látszik a fent említett példákon.

Az Advantage+ Vásárlási Kampányok még önállóbbak lettek. Ebben az esetben már nem szolgáltathatunk konkrét célzásokat. A Meta mindent automatikusan végrehajt a saját szakállára.

Esetében a célközönség kiválasztásához két tényező alapján párosul:

Teljesítménybeli cél

Az Advantage+ Vásárlási Kampányok esetében az algoritmus fő célja a szállítás szempontjából az, hogy minél több ilyen aktivitást érjen el a rendelkezésre álló költségvetés keretein belül. A siker a cél elérésének képességén múlik. A kampány során az algoritmus módosításokat végez az egész hirdetésen a konverzió szám növelése érdekében.

Korábbi tevékenység

Akár az Advantage+ Célközönség variáció mellett döntesz, akár egy Advantage+ Vásárlási Kampányt hozol létre, a célzás kezdeti fókusza az alapján lesz meghatározva, hogy milyen a honlapra bekötött pixel tevékenysége, milyenek a konverziós előzmények és milyenek voltak a korábbi hirdetéseid.

Gyakori hiba, hogy a hirdetők túlságosan szűkre szabják a célcsoportjukat, holott ez egyszerűen nem szükséges. A siker legnagyobb akadálya a korlátozott költségvetés és célközönség mérete. Minél szűkebbre korlátozod a közönséget, annál jobban akadályozod az algoritmus munkáját, és növeled a saját költségeidet.

TIPP

Széleskörűen hirdetnél? Használd az Advantage+ Célközönséget! 

A Meta automatikusan olyan releváns emberek után fog menni a pixel tevékenység, a konverziós adatok és a hirdetési tevékenység alapján, akik valóban relevánsak lehetnek számodra.

Meghatároznád a célközönségedet? 

Helyzete válogatja. Teszteld eredeti célközönséggel és Advantage+ Célközönséggel egyaránt! 

5. Túl sok célzási paraméter egyidőben

Ha a célod több konverziót elérni, ne próbálj meg okosabb lenni az algoritmusnál. A lehetőségek korlátozásával valószínűleg feleslegesen növeled a költségeket - és korlátozod a potenciális vásárlóidat.

Régebben volt értelme külön hirdetési sorozatokat létrehozni különböző hideg célzási szegmensek számára. Nem csak több érdeklődés és viselkedés közül választhattál, de nagyon változatos emberek csoportjait is felépíthetted. Az átfedés valóban irányítható volt.

De ez most nem így van. Ha az Advantage+ Célközönséget használod (és ezt a Meta ajánlja), akkor a megadott paramétereid csak javaslatok lesznek. Ha az eredeti célközönség beállításokat használod, a részletes érdeklődések, hasonmás célközönségek és az egyedi célcsoportod alapján a lista szintén szélesebb lesz.

TIPP

A legtöbb esetben egy kampányban, egyetlen hirdetési sorozatot használata a célszerű. Az algoritmus csak erre áll rá, és csak ezt fogja támogatni, máskülönben összeugrasztja a többi opcióval és csak káosz lesz a vége. 

Összefoglalva

A Meta hirdetési rendszere folyamatos tanulást és tapasztalást igényel. Kijelenthetjük, hogy nincs általános igazság, vagyis soktényezős az, hogy melyik hirdetés milyen paraméterek alapján futhat a legjobban. Érdemes tehát tesztelned a folyamatokat és levonnod a saját következtetéseidet. Advantage+ Célközönség vagy Eredeti? Mit választasz? 

Forrás: 6 targeting mistakes advertisers make