info tipp 2023.01.11., szerda
6 perc

A mesterséges intelligenciát évek óta használják, de jelenleg egy igencsak fokozott érdeklődési stádiumon megy keresztül. Az utóbbi időben az amerikai OpenAI cég vonzotta a legnagyobb figyelmet. A csapat mögöttes motivációja általában a fejlődés és a világ egyszerűbbé, jobbá tétele volt, azonban azt ők gyakran elfelejtik, hogy minden újdonság magával hozza a maga negatív hatásait is.

Mi az a ChatGPT?

A ChatGPT (Chat Generative Pre-train Transformer) 2022 őszén indult útjára az OpenAI startup vezényletével. A háttér sztorihoz hozzátartozik, hogy ezt a kutatólaboratórium címszó alatt létrehozott céget, több híres, és gazdasági befolyással bíró egyén alapította, olyanok mint Elon Musk. A kezdetben nonprofit célokat képviselő forma, pár év leforgása után, szemléletmódot váltott és profit maximalizálásra tört. A San Francisco-i székhellyel rendelkező vállalat célja új generációs mesterséges intelligencia-rendszerek megalkotása. A nagyobb változás 2019-ben érte el a szervezetet, amikor is a Microsoft 1 milliárd dolláros befektetéssel bekopogott az ajtón. A fejlesztések egymást követték, aminek az egyik szerelem gyermeke lett a ChatGPT, ami egy intelligens lexikonként írható le a legegyszerűbben. 

Az alkalmazás egy valódi stréber, ugyanis igény szerint képes olvasható szöveget generálni, hosszas kutatásokat, esszéket összedobni, kérdéseket megválaszolni, költőket meghazudtoló formában verseket írni online jegyzetek és egyéb médiák hatalmas adatbázisából tanultak alapján.

@thewalkshow_ Mesterséges Intelligenciával mit akartok még látni?! #thewalkshow #házifeladat #tippek ♬ original sound - The Walk Show

 

Érdekesség még, hogy a „nagy nyelvi modellek” korábbi interációival ellentétben, mint például az OpenAI GPT-3, amely 2020-ban indult, a ChatGPT-t  kellő mértékben felhasználóbarátabbra tervezték, mivel ingyenesen elérhető bárki számára, aki rendelkezik internetkapcsolattal. Működési elve szög egyszerű, mivel írott párbeszéd formájában képes kommunikálni. Az üzenetváltás az AI-rendszer és a kérdést feltevő személy között megy végbe. 

Hol a probléma?

A gyorsaságának és fejlettségi színvonalának köszönhetően hamar népszerűvé vált, hiszen emberek milliói keresték már fel, különböző parancsokkal, amik lehettek szórakoztató, buta megnyilvánulások, vagy komoly hangvételű tanulással és munkahellyel kapcsolatos érdeklődések. A jelenlegi helyzet pont ezért vált megkérdőjelezhetővé, mivelhogy diákok ezrei kezdték átadni a feladataikat az app-nak a könnyen jött jeles érdemjegy reményében. A tanári társadalom világszerte felismerte a problémát, és felhívták a figyelmet a jelenség negatív impulzusaira, ahogy a nagyfokú hibázási statisztikára is. 

Igen, azt érdemes szem előtt tartani, hogy ez a szoftver sem mindentudó. Elég csak arra gondolni, hogy emberek fejlesztették, akik hasonlóan nem rendelkeznek minden tudással, így kizárólag felületesen értelmezhető  az egész kérdéskör. Azonban ez a tanulók többségét nem zavarja, hiszen a céljuk a gyors túllendülés és a beadandók elhárítása. 

Éppen ezért több olyan szervezet is alakult a világon, amely tart ezektől a programoktól, féltve az emberiség belátóképességét. Évek óta bukkannak fel olyan aggodalmak és történetek, amelyek a mesterséges intelligencia (AI) hatalom átvételéről szólnak. A világ kulturális és irodalmi közössége is szembeszállt a digitális guruval, ugyanis rombolónak és kártékonynak tartják az eszköz erejét, az emberi képzelőerőre és kreativitásra. 

Az OpenAI csapata ezért nyilatkozatában azt mondta, hogy tervezi az együttműködést oktatókkal, tanárokkal és elismert kutatókkal egyaránt. Elmondásuk szerint, a rendszer hasznossága az időspórolás és egyszerűsítés, amely akár képes megreformálni az oktatás világát is. Kijelentették, hogy nem szándékuk, hogy a ChatGPT-t félrevezető célokra használják fel az iskolákban vagy bárhol máshol, ezért már dolgoznak olyan enyhítő eszközökön, amelyek segítségével bárki azonosíthatja a rendszer által generált szöveget. 

A jelenlegi blogunkban nekünk nem tisztünk feltárni a véleményünket, de az igazság ismét valahol a kettő térfél között szerepel. 

Honnan van a Sámsoni erő?

Visszatérve a probléma forrására, a GPT elnevezés az internet legismertebb nyelvi feldolgozó mesterséges intelligencia modelljére utal. A chatbot már-már szórakoztató is, ugyanis érzelmessé és emberivé varázsolták a készítői. Kicsit kérkedő, tudálékony, de a nyelvi feltételeknek eleget tevő “okoska”.

Képessége szerteágazó a közel 175 milliárd paraméterével. A modellt az internetről származó szöveges adatbázisok segítségével képezték ki. Könyvekből, webszövegekből, Wikipédiából, cikkekből és egyéb internetes írásokból nyeri a tudását. Mivel ez a digitális rendszer a nyelvre korlátozódik, ezért körülbelül 300 milliárd szót tápláltak bele a rendszerébe. Ennek a hátulütője, hogy így nem tud videót, hangot vagy képeket előállítani, mint testvére, a Dall-E 2, ehelyett mélyen megérti a kimondott és írott szót. A GPT technológiája alapvetően egyszerű. Felveszi a kéréseket, kérdéseket vagy felhívásokat, és gyorsan válaszol is rájuk. Ráadásul nyelvi modellként a valószínűségen dolgozik, képes kitalálni, mi legyen a következő szó egy mondatban. Ahhoz, hogy elérje ezt a szakaszt, a szoftver egy felügyelt tesztelési szakaszon ment keresztül. A mögöttes technológia már jóval bonyolultabb képletek segítségével tárja elénk a szükséges információt. Gratula a programozóknak! 

Volt néhány spekuláció, hogy a ChatGPT felforgathatja a ma Google által uralt internetes keresési üzletágat, de a technológiai óriás már évek óta dolgozik hasonló technológián – csak óvatosabb a valós megjelenésével kapcsolatban. A Google volt az, aki segített beindítani az egyre nagyobb, egyre intelligensebb mesterséges intelligencia nyelvi modellek irányát. 2018-ban a vállalat bevezette a BERT néven ismert rendszert, amely egy „transzformátor” technikát használ, összehasonlítja a szavakat egy mondatban a jelentés és a kontextus előrejelzése érdekében.

Miről is szól ez igazán?

Az OpenAI-nak számos nagynevű befektetője volt a hírnév emelkedése során, többek között Elon Musk a Tesla mestere, Peter Thiel kockázati tőkebefektető és a LinkedIn társalapítója, Reid Hoffman. A győztes a Microsoft lett, amely a korábbi adományai mellett, most hatalmas, 10 milliárd dolláros tőkeinjekcióval tervezi meglökni az OpenAI rendszerét. A háttérben egy marketing stratégiáról van szó, ugyanis a szoftvervállalat már évek óta küzd azért, hogy a Google keresőmotorként elért dominanciáját megdönthesse. A Microsoft tulajdonában levő Bing kereső az elmúlt mérések alapján csak 10%-os siker rátával büszkélkedhetett. Ez a szám valóban eltörpül a Google elsöprő ereje mellett. Pontosan ezért, a Bing vezetősége azt reméli, hogy a ChatGPT segítségével jobban megértheti a felhasználók lekérdezéseit, igényeit és olyan minőségi párbeszéd rendszert építhet ki, amely kenterbe veri a Google-t. Azonban ez a terv kockázatos is egyben, mivel a GPT jelenlegi formája sok konfliktust szült és rövid idő alatt negatív sztereotípiák áldozatává vált. Egy biztos, az anyacég pénzügyi befektetéssel igyekszik javítani a helyzeten, és mindent el fog követni azért, hogy a Google ezt meg is érezze.  

Összefoglaló

Egyetétünk Wolf Gáborral, a Marketing Commando alapítójával, aki a következőképpen fogalmaz: “Ez egy csodálatos eszköz, és rengeteg munkát meg tud spórolni mindannyiunknak - de ma még hozzá kell tenni azt a kis pluszt, amit a két füled közti kreatív gyártósor készít el - különben bujócskázhatsz a Google-lel”. 

Vagyis a platformnak megvan a maga jelentősége, de még nem tökéletes, ahogy valószínűleg sosem lesz az, mert mi emberek készítjük el. Egy kiinduló alapnak jó lehet, de mindenképpen mögé kell rakni magunkat, az időnket, hogy átnézzük valóban helyesek e a válaszai, és ha szükséges fogalmazzuk át emberibb nyelvre. Egyszóval vonjunk párhuzamot a gép és az ember között, és e közös kapcsolat árán fogunk eljutni az áhított eredményhez. 

Forrás: ChatGPT: Everything you need to know about OpenAI's GPT-3 tool