info tipp 2022.09.28., szerda
5 perc

Érdekel a közösségi média világa vagy ez a munkád? Akkor ezek a filmek biztosan le fogják kötni a figyelmed, hiszen elhoztunk neked 12 népszerű filmet amelyben a social média főszerepet kapott.

A közösségi média szinte minden ember életében kulcsfontosságú szerepet játszik, akár posztol akár nem. Ezt a témát a filmekben, gyakran vígjátékként vagy szatíra és sci-fi/horror keverékeként dolgozzák fel.

Íme a filmek listája, különösebb sorrend nélkül.

1. Nem Oké (2022)

A ,,Not Okay” egy 2022-es amerikai szatirikus fekete komédia, amelyet Quinn Shephard írt és rendezett. Főszerepben Zoey Deutch egy fiatal nőt alakít, aki kétségbeesetten szeretne híres lenni az interneten, ám a dolgok rosszul sülnek el és hirtelen az online világ egyik leggyűlöltebb emberévé válik. 

Mondhatjuk azt is, hogy ez a film egy gyengéd paródia a közösségi média ökoszisztémájáról.

2. A társadalmi dilemma (2020)

Drámai dokumentumfilm a Netflixen, amely a közösségi média veszélyeit járja körül. A különböző algoritmusokat feltaláló és fejlesztő szakemberekkel készített interjúkat sorakoztat fel.

Mégha a szakmában is dolgozol, a filmnek lesznek számodra megdöbbentő részei. 

3. Garantált szerelem (2020)

A Netflix egyik kedvelt romantikus vígjátéka. A főszereplők Rachael Leigh Cook és Damon Wayans Jr. 

Pénzszűkében lévő ügyvéd útját követhetjük nyomon, aki elvállalja, hogy egy ideig vonzó ügyfél szerepét játssza egy társkereső oldalon, hogy bebizonyítsa, az oldal hamis ígéretet kínál a szerelem megtalálására.

4. Ne nézz fel (2021)

A többség számára már nem lesz újdonság. A 2021-ben bemutatott amerikai szatirikus sci-fit Adam McKay rendezte. A főszerepet Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence játssza. A filmben mellékszereplőként több híres színész is felbukkan. 

A film a kormány, a média és a kultúra közömbösségének szatírája a klímaváltozással kapcsolatban. 

Röviden és tömören a film arról szól, hogy két csillagász médiaturnéra indul, ugyanis felfedeztek egy üstököst, amely a Föld felé tart és nagy valószínűséggel elpusztítja azt ha nem lépnek közbe. Az érdektelen emberiség válasza: ”Ugyan már”.

5. A Tinder csaló (2022)

Egy igazi brit krimi dokumentumfilm, amelyet Felicity Morris rendezett. 2022 februárjában jelent meg a Netflixen.  

A címből már következtetni tudunk magára a cselekményre. A dokumentumfilm Shimon Hayut, egy izraeli szélhámos történetét meséli el.

A férfi Simon Leviev néven használta a Tinder társkereső applikációját, ahol gazdag, világjáró gyémánt kereskedőnek adta ki magát. Fő célja az volt, hogy olyan nőkkel létesítsen kapcsolatot, akiket a későbbiekben érzelmileg zsarolni és manipulálni tud. 

Nem szabad mindent elhinni amit az interneten látunk, főleg ha a társkereső oldalakról van szó!

6. A közösségi háló (2010)

A film Mark Zuckerberg sikersztoriját, a Facebook alapításának történetét dolgozza fel. A Harvard-i Egyetem hallgatójának ötlete hatalmas sikerhez vezetett, ám a hirtelen jött népszerűség a platform megalkotásával jogi gondokat és elvesztett barátságokat is hozott magával.

Ha még nem láttad, akkor mindenképpen érdemes megnézned!

7. Egy kis szívesség (2018)

Vígjáték, thriller és az amerikai krimi keveréke. Paul Feig rendezésében, 2018 szeptemberében mutatták be a mozikban. A főszerepben Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Golding, Andrew Rannells és Joshua Satine láthatóak.

Stephanie egyedülálló anyuka, nyugodt kisvárosi életet él, hobbi képpen pedig vlogokat készít. Élete azonban hirtelen megváltozik, amikor megismerkedik a titokzatos Emilyvel. Egy nap Emily szívességet kér az egyedülálló anyától, ami nem várt események sorozatát idézi elő.

Meghökkentő fordulatok, stílusos képi világ. A film az első perctől az utolsóig fenntartja a néző figyelmét. 

8. Keresés (2018)

Ebben a thrillerben, a néző minden izgalmas pillanatot egy laptopon keresztül lát.  A főszerepben John Cho, aki a filmben David Kimet, az apát alakítja.

Egy 16 éves lány eltűnik. A rendőrség megkezdi a keresést, azonban nincsenek nyomok és az ügy nem halad előre. Az apa kutatni kezd lánya után az interneten. Bár nehezen ismerkedik meg a számára ismeretlen világgal - az online térrel - tudja, hogy ez az egyetlen esélye, hogy eltűnt gyermekét megtalálja.

Vajon sikerrel jár az apa?

9. A kör (2017)

Thriller, Dave Egger regénye alapján. Főszereplők: Emma Watson, John Boyega, Bill Paxton és Tom Hanks.

A film megmutatja a social média sötét oldalát. Lényegében ez a film egy kritika azokról az emberekről, akik szó szerint az interneten élik a mindennapjaikat. 

Mae (Emma Watson) élete teljesen megváltozik, amikor új munkahelyén kezd el dolgozni. A lány a Szilícium-völgy egyik legnagyobb tech cégénél kap óriási lehetőséget. Mae eleinte felhőtlenül boldog, de gyorsan rá kell jönnie, hogy a Körnél senki sincs igazán biztonságban.

10. A nagy hack

A The Great Hack egy dokumentumfilm, melynek premierje a 2019-es Sundance Filmfesztiválon volt és később a Netflixen vált elérhetővé.

Dermesztő dokumentumfilm nemcsak a Cambridge Analyticáról. A középpontban David Carroll, a Parsons and The New School professzora, Brittany Kaiser (a Cambridge Analytica korábbi üzletfejlesztési igazgatója ) és Carole Cadwalladr brit oknyomozó újságíró áll. 

Történeteik a cselekmény előrehaladtával összefonódnak, de vajon mi lesz a vége?

11. Amerikai mém (2018)

Paris Hilton és DJ Khaled közreműködésével bepillantás nyerhetünk a kulisszák mögé, hogy mit is jelent közösségi média sztárnak lenni. Megismerhetjük a valóságban és az online térben mutatott dolgok közötti konfliktusokat. 

Sikerül felülemelkedniük a hírnév buktatóin? Nézd meg Netflixen, hogy megtudd a választ!

12. Emily Párizsban (2020)

Az utolsó ajánlásunk az Emily Párizsban. Bár sorozatról van szó, de annál inkább ápol szoros kapcsolatot a social médiával. Egy vérbeli amerikai romantikus vígjátékról van szó, amelyet Darren Star készített a Netflix számára.

A sorozat természetesen Párizsban játszódik és valóban ott is forgatták. Lily Collins kapta a főszerepet, aki a törekvő amerikai Emily-t játsza. A lány Franciaországba költözik, hogy amerikai nézőpontot nyújtson a Savoirnak, egy francia marketing cégnek. Instagram fiókjának nevét @emilyinparis-ra változtatja, és fotókat kezd közzétenni a párizsi életéről. A posztok vírusként kezdenek elterjedni az Instán.

Egy szórakoztató, romantikus sorozat, amely tökéletes lehet a hűvösebb estékre. 

Zárógondolat

A social médiát mindegyik film más és más formában dolgozza fel, hiszen sokféleképpen lehet kapcsolódni  hozzá. Akár rendszeresen használod, akár nem, reméljük kedved támadt egy kis filmezéshez. 

Válogass kedvedre listánkból!

Forrás: 25 Top Movies About Social Media To Watch 

Utolsó módosítás2024. 09. 17.